Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei Virgil Popescu au vorbit despre problemele de la Complexul Energetic Hunedoara cu sindicatele şi administraţia.
Au spus la final că activele viabile vor trece la un nou complex energetic şi că pentru restanţele minerilor şi ale energeticienilor la salarii se vor găsi bani. În plus, şi pentru despăgubirile necesare minei Lupeni, din cauza inundaţiilor se caută acum soluţia legală.
„Sunt două teme pe care le-am discutat: alocarea unor despăgubiri ca urmare a inundării minei de la Lupeni, care şi-a încetat activitatea. Prefectul pregăteşte un proiect de HG. Aşa cum a beneficiat şi Apa Serv de o măsură de susţinere, la fel intenţionăm să sprijinim şi CEH, în condiţiile legii. De asemenea, ministrul economiei va găsi o soluţie pentru a face plăţile restante”, a precizat Ludovic Orban, premierul României, la Petroşani.
De altfel, Orban le-a reamintit celor de la CEH că aici au fost acordate două ajutoare de stat, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat. Asta, ca urmare a deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost dat în conformitate cu legea. Al doilea ajutor de stat era acordat pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea, până în 31 decembrie 2018 şi minele încă funcţionează. „Am căutat să găsim soluţii pentru ca activitatea companiei să continue şi locurile de muncă să nu fie afectate. Am identificat soluţii, care au nevoie de un acord de la nivelul Comisiei Europene. Este nevoie de o companie care să nu mai fie grevată de datorii şi care să includă toate activele rentabile şi care au capacitatea de a lucra în condiţii de eficienţă şi vrem să facem acest lucru. Este necesară şi includerea celor două unităţi miniere pe care alţii au vrut să le închidă şi pe care noi nu vrem să le închidem. Există un studiu al unei echipe poloneze, agreată de Comisia Europeană şi care ne dă soluţia continuării activităţii şi la cele două exploatări miniere”, a mai spus premierul Ludovic Orban.
Cert este că oficialii au agreat ideea divizării Complexului Energetic Hunedoara în două părţi, fiecare cu câte o termocentrală. „Administratorul special a finalizat evaluarea bunurilor. Ne dorim să avem două companii. Una care să aibă termocentrala de la Paroşeni şi cele 4 mine, două care unt pe restructurare şi două pe închidere. Termocentrala de la Mintia va trece către CJH, sau Consiliul Local, sau amândouă împreună, pentru a putea să fie exploatate. Deci, practic, din CEH e vor deprinde două entităţi. Una se va duce către autorităţile locale şi una va fi în continuare în patrimoniul Ministerului Energiei. Mă aştept ca propunerea de finalizare să înceapă în august şi în septembrie să fie finalizată”, a precizat şi Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Delegaţia oficială a participat în Valea Jiului la ceremoniile de comemorare a minerilor de la Lupeni şi Petroşani, iar cu acest prilej s-au purtat discuţii cu sindicatele şi administraţia.
Diana Mitrache