Premierul Grindeanu pus în fata problemelor CEH

Premierul Sorin Grindeanu va trebui sã ofere o serie de rãspunsuri cu privire la viitorul Complexului Energetic Hunedoara. Un parlamentar hunedorean îi cere premierului clarificãri legate de strategia Guvernului vizavi de Complexul Energetic Hunedoara. Carmen Hãrãu, senator PNL, ridicã problema CEH si a locurilor de muncã.

“În ceea ce priveste viitorul si speranta oamenilor din judetul Hunedoara ce îsi desfãsoarã activitatea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (termocentralele Mintia si Paroseni si minele Lupeni, Vulcan, Livezeni si Lonea), dar si a oamenilor ce lucreazã la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului (minele Paroseni si Uricani) vã redau urmãtorul paragraf din Strategia Energeticã a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050: “resursele de huilã din România sunt costisitor de exploatat, ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase, nefiind justificate investitii ce ar urma sã foloseascã huilã de import. Durata de viatã rãmasã a grupurilor existente va depinde de mãsura în care reusesc sã rãmânã competitive în mixul energiei electrice în urma restructurãrilor si sã îsi îndeplineascã obligatiile de mediu”. Având în vedere aceste considerente, vã rog sã mã informati dacã în Programul de Guvernare aveti prevederi ce ar putea rezolva situatia de la Complexul Energetic Hunedoara, care sunt pasii pe care o sã îi faceti pentru rezolvarea acestei  situatii si ce perspectivã au acesti oameni angajati ai celui mai mare agent economic din judetul Hunedoara”, aratã Carmen Hãrãu în interpelarea transmisã premierului Sorin Grindeanu.

Planul de Guvernare a PSD prevede modernizãri la termocentrala Mintia. Astfel de tentative au existat si în trecut, însã au esuat lamentabil.  “Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, mai aratã planul de guvernare al PSD.

Complexul Energetic Hunedoara se confruntã cu o situatie dificilã, cu intrãri si iesiri din insolventã în mod repetat, cu proteste ale salariatilor, cu nerespectarea CCM, cu lipsa investitilor, cu pericolul sigurantei la locul de muncã, cu amenintarea falimentului societãtii.

Monika BACIU

3 comentarii la „Premierul Grindeanu pus în fata problemelor CEH

 • 16 februarie 2017 la 20:27
  Permalink

  Ca sa se aloce bani si pentru Complexul Energetic Hunedoara asa cum se aloca la Complexul Energetic Oltenia trebuie sa nu mai existe vesnicile cuiburi oltenesti din ministere .

 • 16 februarie 2017 la 22:33
  Permalink

  Harau neni,daca esti curioasa pune-te si citeste programul de guvernare sau nu ai timp ! Lasa dracu fuga pe la televiziuni toata ziua,ca esti la concurenta cu sluga lui hava ! Latrati toata ziua ca javrele la luna,cum se spune !

 • 20 februarie 2017 la 07:16
  Permalink

  Mahalagioaica asta de Harau acum vede ca nu o mai cheama nimeni pe la televiziuni? Auzi cucoana, ar trebui sa ceri socoteala oamneilor care au condus si conduc inca CEH, oamenilor din partidul tau ca se stie ca doar Stanescu este omul PNL si a lui Alinuta Gorghiu. Nu va mai faceti ca nu stiti, ca nu este nimeni prost. Suferiti cumva de amnezie? Sau faceti pe prostii?

Comentariile sunt închise.