Filmul lui Avram Iancu, bibliotecarul din Petrosani care a fãcut istorie înotând în Canalul Mânecii, ori traversând Dunãrea, a fost prezentat publicului de acasã.
Asa a spus protagonistul care a trecut înot Dunãrea, într-una dintre cele mai grele curse de andurantã, pe care acest om, inspirat de o carte din bibliotecã, a fãcut-o anul trecut. Sala cinematografului a fost plinã de lume si alãturi i-au fost o parte dintre cei care l-au însotit în aventura extrem de grea, iar imaginile au fost aplaudate de toatã lumea. S-a râs si asistenta a rãmas mutã pe parcursul filmului, la anumite faze, iar regizorul ne-a spus cum a pornit totul.
„În ianuarie 2017, am aflat din mediul on-line cã un român vrea sã înoate toatã Dunãrea. L-am contactat si i-am cerut sã îmi permitã sã îl însotesc, în expeditia asta. În film se înoatã foarte putin. Într-o orã de film, este un pic peste un minut în care doar înoatã Avram. Restul este poveste, un chin, o luptã a unui om cu fortele naturii, cu un fluviu, cu vântul, cu frigul. S-au filmat 150 de ore în total si ne-a luat douã luni sã vizionãm si sã notãm ce punem în film”, a spus Sabin Dorohoi, regizorul „SWIM”.
Avram Iancu, un român autentic, care a fãcut auzit numele României si al Petrosaniului, acolo unde a ajuns, spunea, la premiera de acasã cã abia asteaptã sã le vadã reactia copiilor lui si a sotiei. A spus, însã, cã se simte român si asta l-a bucurat cel mia mult, pentru cã pe tot parcursul filmului, l-a urmãrit melodia „Treceti batalioane române Carpatii”.
„Dincolo de efort, de poveste, de probleme si bucurii, eu mã bucur cã, prin acest mod al meu de a mã exprima, România are de câstigat într-un anume fel. Filmul va fi subtitrat în englezã si difuzat în întreaga lume. Se va auzi de România si acesta este marea mea bucurie”, a adãugat si Avram Iancu, personajul principal. Filmul a fot bine primit si lumea a venit sã îl vadã pe Avram Iancu, cum a rezistat în frig, apã, ploi, sau în masina ce îi era pregãtitã de echipaj, cu dorul de casã si cei dragi.
Diana Mitrache