Pastele, pe crestele montane. Cabanierii din Straja se pregãtesc deja pentru sãrbãtorile Pascale. Acestia au pregãtit pachete turistice atractive pentru cei care vor sã vinã sã îsi petreacã noaptea de Înviere la peste 1000 de metri altitudine.

“Dacã nu v-ati hotãrât încã unde sã mergeti de Paste în acest an, vã facem noi o ofertã, ca de mare sãrbãtoare: 3 nopti de cazare, demipensiune si masa din ziua de Paste (cu bunãtãti cum doar la Cabana Montana gãsiti: miel, ouã rosii, cozonac, bãuturi alcoolice si rãcoritoare, plus multe altele), la cel mai bun pret: doar 400 de lei/persoanã. În Vinerea Mare vã invitãm la Drumul Crucii, iar în Noaptea de Înviere la Schitul din Straja”, spun cei de la Cabana Montana.

Din anul 2000 se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos, cu cele 14 popasuri, pe un traseu de 10 km. La fiecare dintre acestea existã câte un basorelief care simbolizeazã scena respectivei opriri fãcute de Mântuitor în drumul Sãu cãtre muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoti care participã la procesiune se opreste pentru a se ruga, citind din Cartea Sfântã cele 12 Evanghelii. An de an, circa 4000 de persoane si 20 de preoti participã la procesiunea Drumului Crucii din Straja, ducând pe umeri o cruce în mãrime naturalã, sculptatã cu imagini reprezentând cele 14 popasuri, având încastratã în ea o bucatã din lemnul sfânt al crucii purtate de Hristos. Crucea are o greutate de 100 de kilograme, 4,40 m lungime si 2,20 m lãtime; ea strãjuieste altarul Schitului timp de un an de zile, apoi – anul urmãtor, tot în Vinerea Mare – este coborâtã la Cimitirul Eroilor pentru a fi apoi readusã la Straja.

Monika BACIU