I nstituția Prefectului județului Hunedoara consideră ca “nepotrivite” și “ total nereale” acuzațiile transmise de Consiliul Județean Hunedoara în ceea ce privește implicarea în activitatea Spitalului Județean Hunedoara, doar pentru a fi un subiect de propaganda.
În acest sens Instituția Prefectului a emis un comunicat de presă pe care îl redăm integral mai jos:
“Considerăm că acuzațiile aduse Instituției Prefectului-Județul Hunedoara, transmise printr-un comunicat al conducerii Consiliului Județean Hunedoara, sunt nereale, lipsite de temei și, mai ales, total nepotrivite într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar. Încă de la declararea oficială a pandemiei și apariția primelor cazuri de COVID 19 în județul Hunedoara, Instituția Prefectului, prin prefectul aflat atunci în funcție, Vasilică Potecă, a luat măsurile potrivite în contextul epidemiologic din acele zile.
Spitalul Județean de Urgență Deva, unitate medicală la care se face referire în comunicat, a fost administrat de Consiliul Județean Hunedoara până la declararea Stării de Urgență iar conducerea de atunci a fost asigurată de persoane nominalizate de forul județean.
După o analiză efectuată împreună cu medicii și administrația, fostul prefect al județului, Vasilică Potecă, a constatat că, de mai mult timp, existau numeroase probleme atât în activitatea medicală cât și în cea administrativă: colectiv medical divizat, aparatură și tehnică medicală nefuncțională, stocuri insuficiente de hrană pentru bolnavi, inexistența unor circuite care să asigure protecția pacienților și a cadrelor medicale precum și o lipsă totală de soluții ale conducerii pentru adaptarea la noile condiții.
Toate acestea au fost eliminate prin deciziile luate de fostul prefect, ca reprezentant al guvernului în județul Hunedoara, inclusiv prin solicitarea ulterioară de a fi instalată o conducere militară la S.J.U.
Practic, Instituția Prefectului a dezorganizat haosul administrativ existent la cel mai important spital din județ.
De asemenea, după declararea S.J.U. Deva -„Spital COVID”, chiar cu problemele inerente create celorlalți pacienți, situația se stabilizase din punct de vedere medical: de pe poziția a 2-a pe care se clasase, la nivel de țară, ca număr de îmbolnăviri, județul Hunedoara ajunsese pe locul 24, după aplicarea măsurilor luate de Instituția Prefectului.
Mai mult, în perioada Stării de Urgență, Instituția Prefectului, prin fostul prefect a solicitat și obținut de la Guvernul României, materiale medicale și de protecție sanitară precum, fonduri pentru achizițiile de urgență precum și sumele necesare finalizării unor investiții în secțiile medicale.
Implicarea instituției noastre în rezolvarea problemelor de la Spitalul Județean de Urgență Deva a fost sprijinită și apreciată de echipa de medici militari care a asigurat managementul în acea perioadă de 30 de zile.
Așadar, considerăm nereale și rău intenționate acuzațiile aduse Instituției Prefectului Județul Hunedoara prin comunicatul dat publicității în data de 9 noiembrie.
Așteptăm de la conducerea Consiliului Județean Hunedoara, în calitate de administrator al Spitalului Județean de Urgență, să ia măsuri pentru funcționarea în bune condiții a spitalului și pentru ca personalul medical și auxiliar să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții, toate acestea pentru ca pacienții să beneficieze de servicii medicale de cea mai bună calitate”.
Reamintim că în cursul zilei de 9 noiembrie, Consiliul Județean Hunedoara a emis un comunicat de presă în care fostul prefect, Vasilică Potecă era acuzat că ar fi transformat activitatea Spitalului Județean Hunedoara în “subiect de propagandă electorală”, ]n condițiile în care acesta ar fi fost “ artizanul haosului creat prin numirea nelegală a domnului Silviu Didilescu în funcția de manager al SJU Deva, măsură falimentară care a blocat efectiv activitatea unității în plină pandemie”.