Autoritãtile locale sunt responsabile pentru asigurarea numãrului corespunzãtor de hidranti. Pompierii din Valea Jiului s-au confruntat de nenumãrate ori cu lipsa hidrantilor din anumite zone. La Petrosani, deficientele au fost eliminate odatã cu reabilitarea si modernizarea retelei de alimentare cu apã potabilã. În cadrul contractului au fost montati hidranti în toate zonele localitãtii. Ministerul Afacerilor Interne transmis prefectilor sã vegheze la rezolvarea acestei probleme.
”Referitor la asigurarea numãrului corespunzãtor de hidranti si a presiuni apei în instalatii mentionãm faptul cã în anul 2015, la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã s-a elaborat materialul Sinteza concluziilor rezultate din analiza activitii de prevenire si gestionare a situatiilor de urgentã la nivelul localitãtilor din România, document în care sunt evidentiate si aspectele referitoare la neregulile constatate în ceea ce priveste alimentarea cu apã. Materialul a fost transmis prefectilor în vederea dispunerii mãsurilor ce se impun pentru responsabilizarea autoritãtilor publice locale în ceea ce priveste exercitarea atributiilor pe care acestea le au în domeniul situatiilor de urgentã”, aratã ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobã.
La nivelul judetului Hunedoara, prefectul a transmis tuturor administratiilor locale o directivã. “Primãriile si institutiile de pe raza judetului Hunedoara care desfãsoarã activitãti în acest domeniu, vor întocmi planul propriu de pregãtire si îl vor transmite spre avizare Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Iancu de Hunedoara al judetului Hunedoara”, se aratã în informarea Prefecturii Hunedoara.
Dacã pe drumurile spre statiunile montane din Valea Jiului avem retea nouã de alimentare cu apã potabilã si canalizare, sunt si hidranti, nu la fel stau lucrurile la munte. Nicio statiune nu are retea de canalizare si apã potabilã si deci nici hidranti, iar pericolul de incendiu este imens.
Monika BACIU
