S ărăcia și lipsa de implicare a autorităților a dus la fenomenul social care are acum în centru furturile de fosta preparație Coroiești. Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian spune că de vină sunt toți cei care nu au aplicat măsuri de redresare economică a zonei și asta a generat un fenomen sociologic greu de gestionat acum.
Efectul Coroiești, unde o uzină întreagă este aproape pusă la pământ cu riscul unor dosare penale, sau chiar al pierderii de vieți, este generat de inconștiență și sărăcie. Oamenii de acolo știu că asta e menirea lor și nimeni nu a făcut nimic pentru ei, niciodată.
„Acest lucru se întâmplă, până la urmă, din mai multe cauze, pentru că vorbim de o anumită pătură socială, oameni care, din păcate, nu știu dacă sunt sau nu obligați să facă asta, din cauza nivelului de trai destul de complicat. Până la urmă, ne punem întrebarea dacă nu suntem toți vinovați, pornind de la autoritățile locale, cele județene și la cele centrale. (…) Haideți să ne gândim că, poate dacă le-am asigura o formă de subzistență, lucrurile s-ar schimba”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Și fenomenul este disecat acum și de sociologi, pe principiul că masele de manevră sunt ținute în sărăcie, intenționat. „Este un fenomen care ne marchează de zeci de ani de zile. Știți bine că s-au închis peste 5.000 de unități industriale în România, ceea ce a făcut ca oameni ce aveau o pregătire tehnică să se vadă în postura de șomeri și apoi de asistați social. Nu au mai profesat, și-au pierdut abilitatea de a derula o profesie și sunt puși totuși în situația de a-și câștiga existența. Dacă nu fură, cerșesc. Sau apelează la soluții și devin magneți”, a precizat și prof univ dr Valemtin Fulger, sociolog.
Ca să nu mai fure, poliția și jandarmii fac razii, dar fără efect imediat. Prefectul spune că a cerut inclusiv celor din centrele de fie vechi să nu mai primească materialele cu
pricina, însă, nici așa nu s-a reușit stoparea furturilor.
„Tot timpul, facem controale la centrele de achiziție a fierului vechi. Există o legislație, am dat și amenzi și am încercat să discutăm cu oamenii, dar, din păcate, fenomenul continuă și cred că soluție sunt doar controalele intensificate și justiția să rezolve mai repede dosarele”, declară prefectul județului Hunedoara.
Preparația Coroiești a ajuns locul preferat al hoților de fier vechi și uzina sună ca și cum ar fi funcțională. Doar că
zgomotele sunt date de hoții, care vin și taie, bucată cu bucată, fiecare parte ce conține fier și care poate fi vândută pentru subzistență.
Diana Mitrache