Noul rector al Universitãtii Petrosani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, conform planului managerial care a devenit ”lege” parafatã prin alegerea sa, si-a propus sã ridice UP în calitate si imagine prin punerea în valoare si promovarea întregului corp profesoral, implementarea celor mai moderne cãi de acces la informatie pentru studenti, armonizarea programelor de studiu cu cererile angajatorilor, deschiderea cãtre lume prin parteneriate cu mediul de afaceri si crearea unui consortiu, puternic activat, cu INSEMEX si alte institutii de cercetare, cu scopul angajãrii studentilor absolventi. Radu Sorin a declarat cã va cere un audit pe toate activitãtile economice ale universitãtii pentru a se cunoaste de unde se pleacã pe noul drum.
În urma alegerilor, care au avut loc la Universitatea Petrosani, pentru structurile de conducere, au fost desemnati conf.univ.dr.ing. Nicolae Pãtrãscoiu – presedinte al Senatului si prof.univ.dr.ing. Radu Sorin – rector al UP.
În ce priveste functia de rector, alegerile au fost extrem de importante pentru cadrele universitare pentru cã de ani buni din interiorul Universitãtii au rãzbãtut nemultumiri si revoltã ca urmare a unor practici de genul interesului personal si de grup prin metode care otrãveau colectivul si care aduceau mari deservicii imaginii institutiei de învãtãmânt. Apelurile repetate au determinat profesorii sã se mobilizeze si sã-si decidã singuri soarta si n-a fost usor, pentru cã PSD prin presedintele tinerilor social democrati, aflat în functia de director general administrative, sustinea un anume candidat.
Mobilizarea cadrelor didactice a fost exemplarã, prezenta la vot fiind de 98%, iar cei doi candidati pentru functia de rector, care nu au intrat în turul doi, respectiv prof.univ.dr.ec. Eduard Edelhauser si prof.univ.dr.ing. Roland Moraru, au sustinut candidatura prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, care a obtinut 103 voturi ale profesorilor surclasându-l pe contracaditatul sãu conf.univ.dr.ing. Marius Marcu, care a obtinut 85 de voturi.
Noul rector a UP a avut un program managerial pragmatic si îndrãznet care sã ridice UP în calitate si imagine prin punerea în valoare si promovarea întregului corp profesoral. Radu Sorin a declarat cã va cere un audit pe toate activitãtile economice ale universitãtii pentru se cunoaste de unde se pleacã pe noul drum. Acesta a precizat cã pentru relansarea UP va crea un grup din cadre universitare si studenti doctoranzi care vor avea ca menire gândirea si întocmirea de granturi pentru universitate.
”Când am întocmit Programul de management nu mi-am propus sã fie unul populist si sã transmitã mesaje ca fiecare sã audã ce i-ar plãcea, în beneficiul numãrului de voturi, în dauna coerentei si seriozitãtii. Acesta este un program pragmatic, cu indicatori operationalizati care pot fi usor monitorizati, care combinã experienta mea internationalã cu experienta din sistemul national de învãtãmânt. Existã în lume mai multe modele de succes privind conducerea unei universitãti. Acest program reprezintã o alegere din perspectiva mea, perspectivã despre care cred cã se potriveste cel mai bine Universitãtii Petrosani. El urmãreste sã continue ce a fost bine dezvoltat în aceastã universitate si sã dezvolte lucrurile care, din diverse motive, au functionat mai putin bine. Este, asadar, un program de dezvoltare cumulativã si inovativã în acelasi timp” – a declarat rectorul Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin.
Programul de management, care a devenit ”promisiune legalizatã”, este amplu detaliat pe obiective si actiuni, cu multe noutãti ce pot plasa Universitatea Petrosani aproape de nivelul scolilor de prestigiu din Europa. Dar pentru cã stia bine faptul cã timpul colegilor sãi este limitat, Radu Sorin le-a iesit în întâmpinare trimitând fiecãruia o sintezã a proiectului sãu privind viitorul Universitãtii si cu intentia de a-i convinge cã este cea mai bunã optiune pentru cã:
“- Are cea mai mare vizibilitate pe plan local, regional, national si international dintre toti candidatii;
– Este profesor universitar din 2003 si conducãtor de doctorat din 2007, elemente care permit abordarea problematicilor universitare de la egal la egal cu alti colegi din Consiliul National al Rectorilor si cu Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetãrii;
– A adus oferte de studenti în domeniile de traditie ale Universitãtii (mine, mediu, masini si echipamente electromecanice miniere) din Angola, Vietnam, Senegal, China, Iran, etc. care din pãcate nu au fost receptate pozitiv de fostii manageri din ultimii 8 ani. Pentru studentii vietnamezi a perfectat împreunã cu Presedintele Camerei de Comert si Industrie Belfort, Franta ca studiile universitare sã se desfãsoare la Petrosani, iar practica în Franta. Se impune (si o sustine din 2012) acreditarea a douã programe în limba englezã;
– Se bazezã în procesul managerial pe principiul lucrului în echipã si chiar dacã nu a promis nici o functie colegilor si nu a încheiat nici un parteneriat cu contracandidatii sãi, face asigurãri cã din echipa managerialã (prorectori, decani) vor face parte cei mai apreciati colegi ai nostri … ;
– Porneste de la principiul cã Universitatea trebuie condusã de cadre didactice, cu consultarea studentilor, iar administratia doar deserveste interesele acestora. De aceea va face o analizã a acestui sector si va promova la functia de Director General Administrativ un cadru didactic (ca la majoritatea universitãtilor din tarã) cu studii si competente în domeniu;
– Poate contribui la dezvoltarea cercetãrii universitare prin aducerea de contracte si granturi în Universitate si poate realiza un consortiu cu principalul partener din Valea Jiului recunoscut pe plan national si international, INSEMEX Petrosani, dar si cu altii din tarã;
– Poate, împreunã cu Departamentele, crea un colectiv de cadre didactice si studenti
doctoranzi, care sã scrie propuneri de granturi cu care sã se poatã participa la competitiile din domeniul cercetãrii, lansate pe plan national sau international;
– Poate aduna anual, la Universitate, pe cei mai reprezentativi angajatori din Judetul Hunedoara si din judetele limitrofe pentru a crea o legãturã realã, directã, învãtãmânt-cerintele economiei-piata fortei de muncã;
– Aplicã transparenta tuturor proceselor decizionale din Universitate;
– Prin participarea periodicã la întrunirile Departamentelor poate contribui la implicarea tuturor colegilor la actul decizional din Universitate”- a spus, printre altele, Radu Sorin în scrisoarea adresatã fiecãrui coleg din cadrul UP.
Pregãtirea profesionalã si activitatea academicã a lui Radu Sorin îti ia ceva timp doar ca s-o lecturezi, iar din CV-ul sãu lipsesc multe activitãti pentru cã formularul nu are prevãzute rubrici specifice.Prof.univ.dr. Radu Sorin a desfãsurat activitãti didactice, activitate de cercetare stiintificã, conducator de doctorat, coordonare granturi si proiecte de cercetare nationale si internationale, organizare manifestãri stiintifice locale sau nationale.
Este doctor în stiinte tehnice, specializarea „Utilaj tehnologic”.
A coordonat proiecte europene ca TEMPUS, SOCRATES si LEONARDO, este „Evaluator de competente profesionale”, „Formator de formatori”, „Manager de proiecte”, are Master Specializat în Modernizare Industrialã si Reconversie, cu competente în discipline tehnice, economice, ingineria mediului, etc./Competente în reconversia industrialã a regiunilor cu traditie în industria grea – minerit si siderurgie.
Urmând Scoala Superioarã de Mine din Nancy si Scoala Nationala Superioarã de Mine din Paris, Franta, a legat amicitii si colaborãri, devenind profesor asociat la scolile respective.
Este membru al Asociatiei Europene pentru Învãtãmânt International, Amsterdam, Olanda; Ambasador Hampshire-Anglia în România; a fost director pentru România a Companiei Pannonian International LTD, Colorado, S.U.A.; director pentru relatii internationale, cercetare stiintificã al Universitãtii din Petrosani.
Este membru al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, în cadrul Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, etc., etc..
Noul rector al UP, Radu Sorin, este si inventator, cu cinci inventii premiate cu medalia bronz la Budapesta si medalii de argint si bronz la Bruxelles.
Este membru a diverse academii si asociatii internationale, membru în alte 41 contracte stiintifice cu parteneri economici sau granturi de cercetare.
I s-au acordat distinctii de cãtre Scoala de Mine din Ales-Franta, de Universitatea din Assiut-Egipt, Medalia Consiliului National Român al Consiliului Mondial al Energiei ”Pentru merite deosebite la cresterea prestigiului si afirmarea în tarã si strãinãtate a CNR-CME” etc.
Este autor si coautor al peste 100 de lucrãri stiintifice publicate în volumele conferintelor internationale sau în publicatii si reviste de circulatie internationalã indexate ISI, alte 200 publicatii stiintifice la conferinte si reviste stiintifice, 16 cãrti…
Ileana Firtulescu