GEROM INTERNATIONAL mai vrea sã continue colaborarea cu Complexul Energetic Hunedoara. Dupã ce Gerom International a reusit performanta de a scoate Complexul Energetic Hunedoara din insolventã, de douã ori, acum cei de la societatea privatã s-au rãzgândit si vor ca CEH sã intre în insolventã, dar în acelasi timp sperã, în continuare la o colaborare. Decizia instantei în favoarea operatorului economic privat a însemnat o premierã la nivel national. Reprezentantii GEROM s-au luptat, de douã ori, pentru a anula insolventa Complexului Energetic Hunedoara si tot de atâtea ori au si reusit. Ultima decizie în favoarea GEROM INTERNATIONAL pune capac Complexului Energetic Hunedoara.
Rea-credintã si plãti preferentiale
Reprezentantii GEROM INTERNATIONAL au motivat, la prima cerere de anulare a insolventei CEH, cã societatea si-a cerut insolventa cu rea-vointã.
“Creditoarea apelantã SC Gerom International SA solicitã admiterea apelului si, pe cale de consecintã revocarea sentintei de deschidere a procedurii insolventei debitoarei Complexul Energetic Hunedoara SA. Sustine cã cererea de deschidere a procedurii insolventei nu îndeplineste conditiile prevãzute de lege, fiind vorba doar despre rea-credintã. Apreciazã cã dovada relei-credinte este însãsi hotãrârea consiliului de administratie, care este nelegalã, având în vedere prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativã, art. 25 coroborat cu art. 2 pct. 2 lit. b i c, prin raportare la Legea nr. 31/1990. Aratã ca debitoarea Complexul Energetic Hunedoara SA conform art. 2 din actul constitutiv este persoana juridicã constituitã sub forma societãtii pe actiuni în care Statul este actionarul unic. Potrivit OUG nr. 109/2011 privind consiliul de administratie, numãrul membrilor acestuia trebuie sã fie între 5-9. Or, în cazul hotãrârii în discutie, numãrul administratorilor era de 4, unul dintre administratori fiind demisionat din 10.12.2015, cu mult înainte de introducerea cererii de deschidere a procedurii insolventei. Mai mult, numãrul de administratori de 4 contravine si prevederilor art. 137 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, prin care se prevede cã numãrul administratorilor este întotdeauna impar. Având în vedere scãderea sub minimul legal, consiliul de administratie era obligat sã convoace de îndatã adunarea generalã ordinarã a actionarilor pentru numirea unui administrator în conditiile prevãzute de lege. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1990, în situatia în care numãrul scãdea sub minimul legal, puteau sã numeascã un administrator provizoriu pentru a pãstra numãrul de 5 membri, asa cum prevede OUG nr. 109/2011. Nu s-a procedat asa, hotãrârea fost datã de consiliul de administratie cu cei patru membri, fiind astfel nelegalã, contravenind atât OUG nr. 109/2011, cât i Legii nr. 31/1990 si actului constitutiv al debitoarei si Regulamentului de organizare si functionare al consiliului de administratie. Sustine cã judecãtorul sindic nu are la îndemânã toate pârghiile necesare pentru verificarea situatiei reale. Este motivul pentru care pe calea opozitiei au învederat instantei motivele care au stat la baza apelului. Astfel, au arãtat si probat reaua-credintã prin hotãrârea consiliului de administratie de introducere a cererii de deschidere a procedurii insolventei, pe care nu o apreciazã ca fiind o solutie pentru Complexul Energetic Hunedoara SA”, arãtau reprezentantii GEROM INTERNATIONAL, la prima cerere de anulare a procedurii insolventei Complexului Energetic Hunedoara.
Instanta de la Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul formulat de GEROM INTERNATIONAL, astfel cã în data de 3 mai 2015, dosarul insolventei Complexului Energetic Hunedoara a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara.
La a doua cerere de anulare a procedurii insolventei CEH, reprezentantii de la GEROM au arãtat cã CEH a fãcut plãti preferentiale.
“Gerom International SA Petrosani a fãcut cunoscut instantei faptul cã a fost formulate plângere penalã împotriva Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA Petrosani si a reprezentantilor acesteia motivat de introducerea cereri de deschidere a procedurii insolventei la cererea acesteia, atasând copia acestei plângeri penale adresatã Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia.(f.112-114.Vol.IV) . În motivarea adresei SC Gerom International SA Petrosani a arãtat cã plângerea penalã a fost formulatã motivat de faptul cã între cele douã entitãti juridice au fost stabilite raporturi contractuale, în considerarea cãrora SC Gerom International SA Petrosani a furnizat Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA Petrosani produse si a prestat servicii, iar cererea de deschidere a procedurii insolventei formulatã de aceasta a fost introdusã de aceasta cu rea – credintã în scopul blocãrii actiunilor creditorilor prejudiciind interesele acestora inclusiv ale sale. (…) Raportat la starea de insolventã a debitoarei, se arata cã aceasta a introdus cerere de deschidere a procedurii cu rea credintã, prejudiciind interesele creditorilor, starea de insolventa invocatã de debitoare fiind una indusã, reaua-credintã a acesteia fiind doveditã si de platã cu prioritate a unora dintre creditori. Astfel, se sustine cã debitoarea a plãtit în perioada 05.04.2016 – 23.08.2016 suma de 3.194.709,83 lei în favoarea Primãriei Municipiului Vulcan si suma de 10.665.579,03 în favoarea creditoarei Constructiones Industrielles de la Mediterranee. Prin întâmpinare, debitoarea solicita respingerea apelului creditoarei oponente ca nefundat, reiterând sustinerile invocate în fata primei instante. Se mai sustine de cãtre debitoare cã intentioneazã sã propunã un plan de reorganizare, iar în cazul în care exploatarea minierã devine nerentabilã va propune încetarea activitãtii în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2003, procedura care se poate derula în cursul reorganizãrii în conformitate cu prevederile art. 24 alin. 1 din Legea minelor nr. 85/2003”, aratã motivarea Curtii de Apel Alba Iulia, din data de 8 nopiembrie 2015, atunci când CEH a iesit pentru a doua oarã din insolventã.
De ce s-au rãzgândit?
Cum, când Complexul Energetic Hunedoara este în colaps, activitatea fiind la un pas de a fi opritã, cei de la GEROM INTERNATIONAL, se aflã printre cei care solicitã intrarea în insolventã a societãtii energetice. Oficialii societãtii sustin cã în perioada aceasta, datoriile Complexului Energetic Hunedoara au crescut, iar singura sansã pentru a recupera banii este insolventa.
“SC GEROM INTERNATIONAL SA a investit în perioada în care a fãcut opozitie la insolventa cerutã de CEH multe resurse umane si financiare, resurse care în aceastã perioadã în care si societatea nostrã este de asemenea în insolventã nu le mai poate aloca. Totodatã, în ciuda faptului cã am adoptat o pozitie clarã si onestã, în ciuda faptului cã am fost societatea care s-a opus ca fostul administrator judiciar sã primeascã o indemnizatie de aproximativ 100.000 lei (suma care ni s-a pãrut nejustificatã), am constatat cã, sumele pe care le avem de încasat de la CEH au crescut constant. Creantele pe care le înregistrãm la CEH au crescut la fiecare intrare în insolventã, respectiv de la 1.300.000 lei la 1.800.000 lei si acum când noua insolventã care probabil se va adeveri în perioada urmãtoare, creantele noastre au crescut, în acest moment având de încasat de CEH aproximativ 1.900.000 lei (acesta este si motivul pentru care GEROM INTERNATIONAL SA se afla insolventã)”, aratã cei de la GEROM INTERNATIONAL.
Mai mult decât atât, conducerea societãtii care a furnizat, ani la rând, stâlpi hidraulici si alte piese Complexului Energetic Hunedoara cã va face în continuare acest lucru, în conditiile în care se respectã prevederile contractuale.
“Totodatã, constatãm un paradox legat de faptul cã o companie de stat, care furnizeazã gaz cãtre altã companie de stat (CEH), îsi încaseazã în avans facturile, în vreme ce ceilalti furnizori (printre care si GEROM INTERNATIONAL SA) nu îsi încaseazã deloc facturile de materiale. Din aceste motive, am ajuns la concluzia cã singura metodã prin care ne putem încasa facturile emise cãtre CEH este cã aceasta entitate sã fie în insolventã. Mentionãm cã sumele pe care le avem de încasat de la CEH sunt sume provenite din livrãri de materiale strict necesare activitãtii CEH, respectiv extragerea cãrbunelui precum si asigurarea sigurantei si securitãtii locurilor de muncã (stâlpi hidraulici si grinzi de sustinere minierã). Drept urmare societatea noastrã în perioada urmãtoare va încerca sã fie un furnizor si un sustinãtor de bazã a activitãtilor miniere pentru cã avem o lungã traditie legatã de minerit, dar în acelasi timp avem încrederea si speranta cã pentru livrãrile ce vor fi fãcute în perioada urmãtoare se vor respecta prevederile contractuale legate de termenele de platã pentru cã si noi la rândul nostru avem un numãr de salariati cãrora trebuie sã le asigurãm locul de muncã si în fata cãrora suntem rãspunzãtori de felul în care ne desfãsurãm activitatea”, mai aratã cei de la GEROM INTERNATIONAL.
Monika BACIU