Există o serie de semne de întrebare referitor la stabilirea unor date precise legate de palmaresul Jiului cu unele echipe, din cauza unor eterne schimbări de nume şi preluări de palmares, mai ales în perioada anilor ’50.
Să exemplificăm câteva date hilare:
– Apărând sub numele „Dermagant” Tg. Mureş în sezonul 1946-47, echipa mureşeană va deveni în ediţia următoare „R.A.T.A.” apoi în 1950 „Locomotiva” până în 1955, când va retrograda. Am păstrat la palmares comun ultima denumire, LOCOMOTIVA TG.MUREŞ.
– În sezonul 1946-47, după ce câştigă un baraj de promovare (4-1 cu Textila Buhuşi), Karner Mediaş îşi schimbă numele în„C.S.M. Mediaş” devenind ulterior „Gaz Metan”(1948-1949),
titulatură sub care o regăsim şi azi.
– Echipa Clubul Atletic Cluj (K.A.C.) înfiinţată în 1910 devine „Ferar” Cluj în unicul ei sezon, 1946-47, în Divizia „A”, pentru ca în pauza de iarnă a ediţiei 1947- 1948 să fuzioneze prin absorbţie cu C.F.R. Cluj, dar fiecare cu un palmares separate, C.F.R.-ul fiind cu identitatea sa din anul 1907.
– Cea mai stabilă situaţie, cazul Dinamo la începerea returului 1947-1948 „Unirea Tricolor Bucureşti”, echipa cartierului Obor înfiinţată în 1915 este preluată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), devenind „Unirea Tricolor M.A.I.”. Pe 14 mai 1948, ia fiinţă Clubul sportive al Ministerului Afacerilor Interne, înglobând şi echipa „Ciocanul” sub noua denumire de sorginte sovietic-bolşevică „Dinamo” dar ca etimologie din cuvântul grecesc „dynamia”-putere, forţă, duritate. Astfel apar două entităţi „sub aceeaşi pălărie”, Dinamo A şi Dinamo B (fosta Unirea Tricolor M.A.I.).
– Dinamo B va retrograda la finalul ediţiei 1947-48 în Divizia„B”, urmând apoi un traseu întortocheat sub numele Dinamo Braşov între 1952-1956, apoi ca Dinamo Cluj (1957-1958) şi din 1958 ca Dinamo Bacău, tot în Divizia A. Dinamo A Bucureşti va rămâne în… Bucureşti, iar palmaresul?
– Dinamo Braşov este preluat de „Steagul Roşu”, Dinamo Cluj rămâne cu el, Dinamo Bacău îl va „preda” către S.C.Bacău. Simplu, nu?
– În 1952, Flacăra Bucureşti îşi mută sediul la Ploieşti, devenind viitorul „Petrolul”, deci , palmares comun…
– C.A.Câmpulung Moldovenesc îşi păstrează (şi) cu Jiul (de fapt, în ’53, „Minerul”) palmaresul doar pentru meciurile din tur, în retur la fuzionarea prin absorbţie cu C.C.A.Bucureşti. Cât de cât mai limpezi sunt schimbările de nume pe linia: Locomotiva- C.F.R.-RAPID BUCUREŞTI, Ştiinţa-„U” CLUJ, Locomotiva-FARUL CONSTANŢA, I.T.A.-Flamura Roşie-U.T.A., A.S.A.-C.S.C.A.-C.C.A.-STEAUA BUCUREŞTI, Ştiinţa- „ POLI ” TIMIŞOARA. Nici Jiul nu a dus lipsă de „imaginaţie”: C.A.M.P.-U.C.A.S.P.- Jiul-Partizanul-Flacăra-Minerul-Energia Minerul-JIUL (din 1957).
Se impun câteva considerente:
– cele mai multe jocuri, 78, au avut loc cu echipele Steaua (care s-a mai numit A.S.A., C.S.C.A. sau C.C.A.) şi Dinamo Bucureşti.
– de remarcat că echipele Phoenix Baia Mare şi Unirea Urziceni, care au fost primul şi ultimul adversar al Jiului, s-au desfiinţat.
– numeroase echipe au purtat diferite nume în timp: Universitatea (Ştiinţa) Craiova, F.C. Argeş (Dinamo) Piteşti, „U”(Ştiinţa) Cluj, Progresul (F.C.Naţional) etc., de aceea ele apar în paranteze cu alte nume.
– Jiul are un bilanţ pozitiv în faţa a două campioane, U.T.A. şi C.F.R.Cluj şi a unui total de 25 dintre echipele întâlnite în Divizia „A”.
FOTBAL ÎN RĂZBOI
Intrarea României în război a dus la suspendarea întrecerilor oficiale, astfel că promovarea de drept a Jiului în 1941 se amână. Se va organiza în sezonul 1941-1942 aşa numita „Cupa Basarabiei”, unde vor participa 16 echipe calificate din cele zece grupe ale Fazei preliminare a competiţiei, cu echipe din Divizia „A” şi „B”. În optimile de Finală, Jiul-Mica Brad 3-0 prin neprezentare, iar în sferturile de finală, C.F.R. Turnu Severin – Jiul 3-0, …tot prin neprezentare, deci practic Jiul Petroşani nu a disputat nici un joc în această fază!
În sezonul 1942-1943 are loc aşa numitul „Campionat de război ” cu 12 echipe (Jiul nu participă), locul 1 fiind ocupat de F.C.Craiova, iar in 1943-1944, campionatul este intrerupt după 8 meciuri din retur, din cauza desfăşurării operaţiunilor de război pe teritoriul României, Jiul neparticipând nici la această ediţie. Aceste competiţii nu sunt considerate în palmaresul oficial al F.R.F. În sezonul 1942-1943, Jiul va participa la „Cupa Eroilor”. Jiul trece în „18”- imi de finală de Victoria Cluj cu 9-0, apoi în „8”-imi de Corvinul Deva cu 4-2, în sferturi de finală cu 2-1 de F.C.Ploieşti, fiind oprită în semifinale (9 august 1943) de C.F.R.Turnu Severin care câştigă cu 2-1, echipa din Mehedinţi câştigând şi finala, 4-0 cu Sportul Studenţesc Bucureşti.
GENU TUTU