Fosta mină Petrila a devenit locul în care copiii au fost așteptați să afle despre locurile și poveștile din județul nostru. Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția de Promovare a Monumentelor, a pornit ofensiva culturală și aici, unde cei mici au fost primiți cu baloane, cu kosoni dacici și inimioare cu destinații din Hunedoara.O acțiune inedită și plină de culoare a avut loc pe platforma fostei mine Petrila. Zeci de copii au ajuns aici, unde au aflat că acest loc este inclus și el într-un circuit turistic, alături de alte obiective din județul nostru. Au văzut filme despre cetățile dacice, ori Castelul de la Hunedoara și au vizitat Muzeul Salvatorului.
„A fost minunat aici. Am văzut filme despre locuri foarte frumoase de la noi. Da, am primit și un bănuț dacic și eu îl voi păstra ca amintire”, a spus unul dintre copii.
„Ne place foarte mult. Am primit un bănuț, o inimioară, baloane verzi, că tot este Săptămâna Verde și este educativ”, a completat un altul.
„Prin această acțiune, copiii au ocazia să cunoască locul unde au lucrat părinții, sau bunicii lor. Unii dintre părinții lor lucrează și la alte mine, deci știu câte ceva despre mină. Și noi am considerat că este momentul să promovăm acest loc și să punem în valoare un spațiu, care poate fi regenerat. Nu întâmplător a primit numele de Exploatarea culturală Petrila, acesta fiind un lucru extraordinar pentru orașul nostru, că reușim astfel să ne promovăm și altfel”, a precizat și Ana Doda, cadru didactic la Școala nr 5 Petrila.
Acțiunea se înscrie în seria de activități de promovare din punct de vedere istoric și cultural a acestei destinații.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” și Primăria orașului Petrila. „Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică, în parteneriat cu Primăria Petrila, cu Teatrul I.D Sîrbu, care ne-au bucurat, costumați în personaje de poveste, dar și Cătălin Cenușă, reprezentantul Planetei Petrila au devenit acum parteneri cu copiii din Petrila. Deși vremea este potrivnică, acești copii au adus o pată de culoare, de bucurie și de inocență în acest ansamblu istoric, mina Petrila. Prin implicarea CJH, și prin atragerea de fonduri europene, Petrila chiar va fi o lume, ca niciuna alta”, a spus Doinița Bălănescu, consilier județean.
„Mina Petrila este un obiectiv extrem de important pentru turismul din Hunedoara. Astăzi avem mai multe grupuri de copii prezenți aici. Avem și surprize pregătite, printre care și un atelier de lucru. Copiii vor învăța despre județul Hunedoara și despre mina Petrila. Este un parteneriat între Consiliul Județean Hunedoara și cei de la Planeta Petrila. Noi încercăm, să aducem, cât mai aproape de copii, atât mina Petrila, cât și celelalte obiective culturale”, a adăugat Radu Barb, director DGAMPT.
Planeta Petrila este organizația care a salvat mina și acum, cei ce reprezintă acest ONG au fost ghizi, copiilor veniți la mină, în vizită. Mulți dintre copii au știut că au ajuns pe Planeta Petrila, imediat ce au trecut de poarta de la intrare. „Ne bucurăm foarte mult că suntem parte din evenimentele ce le organizează Consiliul Județean. La fosta mina Petrila, azi Exploatare Culturală Petrila, sunt ani în care trec peste 10.000 de turiști”, a precizat Cătălin Cenușă, de la organizația Planeta Petrila.
Așa că toți copiii au putut să viziteze locul, care cândva a fost o mină, să vadă Muzeul Salvatorului, să vadă filme cu locurile importante din județul nostru și au plecat acasă cu bănuți dacici.
Diana Mitrache