Este instructor de zbor cu parapanta, maratonist si salvamontist profesionist, iar visul lui a fost de mic copil sa zboare. Este un ambasador al Petrosaniului si Vaii Jiului peste hotare datorita medaliilor obtinute in competitiile extreme. Are in palmares doua medalii de argint la Red Bull X Alps si este cetatean de onoare al Petrosaniului.
Toma Coconea a ajuns unul dintre cei mai buni piloti de parapanta pe care ii are Romania si este singurul care a reusit primul zbor cu o targa speciala legata de parapanta in care se afla un turist ranit. Este supranumit „Soimul”, o porecla pe care o merita cu prisosinta. A inceput zborul imediat dupa Revolutia din 1989, in statiunea Parang, cand a fost luat „copil de trupa” de membrii clubului de zbor. „Mi-a placut foarte mult, asa ca am strans bani si mi-am cumparat o parapanta la mana a doua”, a povestit Coconea. Parapantistul din Petrosani a ajuns sa fie recunoscut pe plan mondial, ca un pilot de top, in urma cu sase, ani cand a reusit un zbor inedit. In anul 2003, Toma Coconea a ajuns sa tina editiile de stiri de pe mapamond dupa ce a realizat un zbor iesit din tipare. „Soimul” a salvat o tanara de la moarte dupa ce a transportat-o la spital cu parapanta. Turista a fost in vacanta, in masivul Parang, dar a cazut intr-o prapastie pe unul din traseele montane. Recuperata de salvamontisti, tanara trebuia sa ajunga de urgenta la un spital din cauza ranilor la cap, dar distanta dintre locul accidentului si baza statiunii, de unde ar fi putut fi preluata de ambulanta, era de cativa kilometri.
„Tomi s-a uitat repede dupa un loc de unde ar putea decola cu parapanta si ne-a spus ca o duce el la spital. Am ramas toti stana de piatra. In conditiile acelea nu avea nicio sansa sa transporte o ackie (n.r. echipament folosit de salvamont pentru transportul ranitilor identic cu o targa) cu un ranit, pe vant puternic, ger, iar, in plus si distanta de decolare era foarte mica”, isi amintea Dumitru Barlida, seful salvamontistilor din Parang.
In aproximativ 30 minute, Tomi a ajuns cu victima, nu la drumul de acces in statiune, ci chiar la Spitalul de Urgenta din Petrosani, unde a aterizat spre mirarea doctorilor si a pacientilor, stransi in curte ca la urs, pe pista pe care sunt primite ambulantele aeriene. Cu aceasta isprava Tomi a realizat o premiera mondiala si a ajuns in ziarele din intreaga lume, mai ales ca tanara turista a scapat cu viata. Au existat cateva incercari din partea celor de la Guiness Book pentru a omologa acest nou stil de zbor. Problema a fost ca zborul a avut loc in conditii neobisnuite. Practic, pentru a intra in Cartea Recordurilor
trebuia ca Toma sa aiba la el un GPS plus o multime de alte
proceduri pe care trebuia sa indeplineasca. Nici n-a incercat sa omologheze recordul pentru ca satisfactia este mai mare: a reusit sa salveze o viata. Zborul a fost reeditat si in urma cu doi ani, aproape in aceleasi conditii si tot in Parang.
Maximilian Ganju