Spectaculoasa in semnificatii este prima saptamana a Postului Pastelui numita si Saptamana lui Santoader. Sfantul Mare Mucenic Theodor din Tiron este cel care a introdus coliva in practicile bisericesti si este cunoscut prin multimea de legende care s-au nascut in jurul personalitatii sale.Astazi, 27 februarie, incepe cel mai important si cel mai lung post, Postul Pastelui sau Paresimile, cum este numit de localnici. Cu tot cu Saptamana Pastimilor, postul tine sapte saptamani, respectiv 48 de zile. Pe langa restrictiile alimentare, care constituie o curatare a organismului in urma consumului de alimentele bogate in grasimi, specifice anotimpului rece, Postul Pastelui inseamna o perioada de rugaciuni, meditatie, generozitate, ganduri curate si fapte bune, iubirea aproapelui.Toata aceasta perioada este comparata cu calatoria de 40 de zile poporului evreu in pustiu. Postul Pastelui se incheie cu marturisirea pacatelor, iar pentru cei care primesc dezlegare de la preot continua cu impartasania.Postul Mare este numit si Paresimi pentru ca in toata aceasta perioada, sambata, se fac pomenirile mortilor.Spectaculoasa in semnificatii este prima saptamana a Postului Pastelui numita si Saptamana lui Santoader. Sfantul Mare Mucenic Theodor din Tiron este cel care a introdus coliva in practicile bisericesti si este cunoscut prin multimea de legende care s-au nascut in jurul personalitatii sale. Se spune ca a omorat un sarpe urias care ingrozea oamenii pentru ca in fiecare an manca cate un copil. Prima saptamana a Postului este Saptamana lui Santoader, in care fiecare zi are o semnificatie anume.
Lunea curata este ziua cand in gospodarii se curata toate vasele, camarile de grasimi pentru a nu ”spurca” mancarea de post.
Martea dintre tunuri este cea mai cunoscuta in zona, pentru ca functie de comunitati, aceasta variaza. Cea mai importanta este cea din saptamana insemnata, adica prima saptamana a postului. Este ziua fenomenelor meteorologice, a furtunilor , a tunetelor si fulgerelor, subliniidu-se ideea ca tot ceea ce ne inconjoara are suflet si intelege omul cu gandurile si simtirile sale. Ca urmare din aceasta zi se tin Caii lui Santoader, care sunt jumatate cai si jumatate oameni. Acestia au menirea de a curata timpul, pamantul si spatiul. Cei care vor tese sau coase in aceasta perioada sunt in mare pericol de a fi trasniti.
Miercurea stramba – cei ce vor lucra in aceasta zi, vor ramane cu gura stramba. Este vorba de Sfanta Miercuri, care strambeaza pe cei care lucreaza de ziua ei.
Joia iepelor – in aceasta zi nu se coase, nu se folosesc obiecte ascutite existand risc de intepaturi/accidente la oameni si animale.
Vinerea Santoaderului – se da sare descantata animalelor pentru a fi protejate la muncile folosite.
Sambata cailor Santoaderului – cine nu a respectat regulile Santoaderului va risca sa-i amorteasca mainile si chiar va risca sa fie lovit mortal de Caii lui Santoader. Santoader are un cal nazdravan care nu mananca si nu bea un an intreg si numai o data pe an face acest lucru. Ca urmare in aceasta saptamana sa nu se lucreze afara dupa caderea serii.
De vineri seara pana duminica nu se merge la padure, nu se toarce, nu se lucreaza/curata pamantul pentru ca acest lucru atrage furia animalelor salbatice asupra gospodariei si chiar asupra intregii comunitati.Saptamana lui Santoader este o imbinare dintre crestin si precrestin, dar care are rolul de a atrage atentia supra semnificatiei, deci a pastrarii riguroase, a Postului Pastelui.
Ileana Firtulescu