Pornește Paroșeniul, se supără Mintia. Cine-i vinovat?

Termocentrala Paroșeni a fost pornită și asta a creat o serie de nemulțumiri la Mintia. S-au făcut acuze, liderii de la Deva spun că e un atac la populația ce stă în frig, în timp ce oficialii de la CEH spun că e doar o măsură economică, pentru că trebuie plătite salariile și, deci, vândută energie. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a luat decizia de a porni Termocentrala Paroșeni, după luni de zile în care doar la Mintia s-a produs energie. Și asta i-a făcut pe liderii de sindicat să reacționeze dur, amenințând chiar cu proteste.

„Nu înțelegem cine a luat această decizie. Știm că au fost întâlniri la Minister cu sindicatele din Valea Jiului și cu conducerea CEH și pot să spun că, economic vorbind, nu stă în picioare pornirea termocentralei Paroșeni și nu a termocentralei Mintia. La aceeași cantitate de cărbune consumată, noi producem venituri de 500.000 de lei pe zi, în plus, dacă am funcționa cu grupul III, în loc de cel de la Paroșeni”, a spus Cristian Iștoc, lider Sindicatul Solidaritatea de la Mintia.

În replică, însă, administratorul special de la CEH spune că a luat în calcul doar rațiunile economice.  „Acum am considerat că e timpul să pronim și Termocentrala Paroșeni, din considerente economice. Avem un consum mai mic de gaz la Paroșeni și avem și autorizație de mediu la Paroșeni. Din păcate, nu avem cărbunele necesar pentru a funcționa mai mult timp, dar sperăm ca minele din Valea Jiului să dea cărbune. Vom porni și Mintia, dar trei zile ponim Paroșeniul, ca să vindem energie”, a precizat Cristian Roșu, administratorul special la CEH.

Ambele termocentrale aparțin de Complexul Energetic Hunedoara, însă, odată oprită Mintia, populația din Deva a avut deja de suferit.  „Nu mai vorbesc de faptul că Deva este lăsată în frig. Nu se uită nimeni către cetățeni și chiar și atunci când au cărbune, nu vor să încălzească școlile și locuințele din Deva. Noi așteptăm câteva răspunsuri în cursul zilei de marți, iar în caz contrar,ieșim în stradă, pentru că această bătaie de joc trebuie să înceteze, iar cei care au luat decizia trebuie să plece acasă”, mai spune liderul sindical Cristian Iștoc. Termocentrala de la Paroșeni a fost oprită luni de zile, dar este singura care se aliniază cerințelor de mediu. Pe de altă parte, la Mintia s-a dus tot cărbunele din Valea Jiului, pentru a alimenta cu agent termic peste 4.000 de apartamente și școlile, ori spitalul.

Diana Mitrache

Advertisements