Mii de  porci vor fi sacrificati în gospodãriile din întreg judetul în zilele urmãtoare. Ca si în anii trecuti, asomarea reprezintã, în continuare, o practicã strãinã pentru cei care de sarbatori se vor înfrupta cu bunatati din carne de porc.

Nici bine nu a început luna, cã deja purceii au început sã fie sacrificati. De 1 Decembrie, chiar în zorii zilei, la Vulcan, cel putin, unii oameni în loc sã se odihneascã mai mult, cã oricum era zi liberã, au trebuit sã se trezeascã vrând nevrând mai repede. Printre blocuri, “gospodarii” cartierului, încãlziti bine cu tuicã fiartã încã de când zorii abia mijeau, au început sã-l execute pe bietul Ghitã.  Din nefericire pentru locatarii zonei, guitãturile bietului animal de vreo 100 de kg au durat în jurul de 10 minute, dupã care acesta a capitulat.

La acest moment, judetul Hunedoara are douã abatoare autorizate,  în care animalele pot fi sacrificate în conditii impuse de UE, si un punct de sacrificare în Valea Jiului.  Acestea sunt dotate atât cu asomator electric, cât si cu pistol cu glont captiv, care face ca animalul sa-si piardã cunostinta înainte de a fi sacrificat propriu-zis.  Pe principiul, “eu l-am crescut, înseamnã cã e sãnãtos”, oamenii din Valea Jiului stau prost si la capitolul trichinã. Potrivit datelor oficiale, din cei aproape 30.000 de porci aflati în curs de tãiere, examenul trichineloscopic a fost efectuat doar pentru câteva mii de capete. Astfel, în concluzie, locuitorii judetului Hunedoara folosesc în continuare metoda traditionalã de sacrificare. Trebuie însã stiut cã porcii care nu sunt supusi procedeului de asomare, pot fi consumati doar în gospodãria proprie si  cã nu pot fi comercializati. În caz contrar, amenzile sunt usturãtoare.

Luiza Andronache