Duminică, oamenii din Petrila, dar nu numai, au fost aşteptaţi la un atelier de consultare publică. Totul a avut în prim plan clădirea fostei preparaţii rămasă nedemolată, pentru că arhitecţii de la Planeta Petrila să afle ce îşi doresc locuitorii Petrilei de la această clădire monument istoric.
Finanţarea vine din Timbrul Monumentelor Istorice, gestionat de către Institutul Naţional al Patrimoniului  şi se va concretiza într-un proiect tehnic pregătit pentru viitoare apeluri de proiecte în  domeniul patrimoniului. Populaţia, însă, a putut duminică să spună cum vede o fostă clădire  a minei, care ar putea să prindă o nouă viaţă.
„Este o consultare a celor care sunt interesaţi de proiectul de regenerare de la Petrila, făcând referire doar la acea clădire care se află în acest moment, împreună cu terenul, în proprietatea primăriei oraşului Petrila, adică, preparaţia veche”, a spus Mihai Danciu, arhitect Planeta Petrila.
Construcţia este una ce ar putea să prindă viaţă şi sunt atraşi în discuţii, atât cei care au lucrat la mina Petrila, cât şi tinerii, ori omenii de tot felul, care au păreri pertinente.
„Primul pas este să consultăm oamenii care au lucrat la preparaţia veche, sau la mină, sau tinerii entuziasmaţi, cu privire la funcţiunea pe care ar putea să o aibă acea clădire în viitor. Vrem să înţelegem de la ei care sunt fluxurile funcţionale, pentru că ne amintim că, în perioada interbelică, a fost considerată una dintre cele mai  performante clădiri de preparare a cărbunelui din partea aceasta a Europei. A fost şi unul dintre motivele pentru care regele Mihai I a venit la Petrila.
Astfel de poveşti din relatările oamenilor, am dori să le aflăm, ca să le integrăm în tema de proiectare ce va stabili ce funcţiuni va trebui să aibă acadea clădire în viitor ”, mai spune Mihai Danciu. Preparaţia veche şi spălătoria de la Petrila vor face obiectul  activităţilor de proiectare. Asta înseamnă că va fi o expertiză  tehnică, se vor face studii geo-tehnice de rezistenţă, cu privire la stabilitatea  structurii existente, şi se va lua în calcul inclusiv varianta de repunere în funcţiune, dacă prezintă interes.
Arhitecţii spun că, după această  consultare publică, la finalul anului 2020,  vor vorbi despre un dosar realizat de poate cel mai bun expert la nivel naţional, care va putea fi baza unei  aplicaţii pe viitoare fonduri naţionale şi  internaţionale,  în domeniul  patrimoniului, pentru reconversie, consolidare şi restaurare.
Diana Mitrache