Cei cinci politisti locali angajati la Primaria Aninoasa sunt nevoiti, de luni, sa asigure si paza minei – muzeu care se construieste aici pe vechiul amplasament al defunctei unitati extractive. Constructorul si-a retras oamenii care asigurau paza, pana la reluarea finantarii.

„Incepand de astazi, politistii locali asigura non- stop paza. Nu este post fix, vor face patrulare”, a declarat, luni, primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros. Reluarea finantarii pentru acest obiectiv se va face cel mai devreme intr-o luna de zile, dupa ce Executivul va aproba o hotarare in acest sens. Botgros spune ca intre Guvern si Banca Mondiala s-a semnat un act aditional la memorandumul de finantare, care prevede alocarea de fonduri pana la finalizarea investitiei, pe programul de inchideri de mina.

In orasul Aninoasa se implementeaza cel mai ambitios si inedit proiect turisticdin judetul Hunedoara. Este vorba despre amenajarea primei mine – muzeu din Romania, unde turistii pot sa vada, pe viu, cum se lucreaza in mineritul Vaii Jiului. Un proiect unic in Romania, finantat in mare parte de Banca Mondiala si care se construieste pe „scheletul”

fostei Exploatari Miniere de la Aninoasa inchisa din cauza ca era nerentabila. Edilul din Aninoasa a precizat ca mai este de lucru la partea interior in sensul ca in fostul depozit de explozibil trebuie pregatite galeriile si abatajul frontal. Pana acum, s-au executat lucrari in valoare de 3,2 milioane de lei, bani care au fost inghititi de ecologizarea fostului perimetru minier, precum si de reabilitarea cladirilor exterioare care sunt cuprinse in mina – muzeu, respectiv casa masinii de extractie cu masina de extractie, doua hale care au apartinut unitatii miniere, fosta statie de salvare miniera, tunelul care ducea minerii de la sala de apel pana la putul principal si putul principal. Dar, pentru finalizarea proiectului mai este nevoie de inca aproximativ 4 milioane de lei.

Proiectul inghite banii Bancii Mondiale

Proiectul de ecologizare a Minei Aninoasa si transformare a unei parti in muzeu a fost evaluat la 2,2 milioane de dolari. Proiectul este finantat in proportie de 85% de Banca Mondiala, in timp ce Guvernul Romaniei are o cota de 15% pentru finantarea lucrarilor. Mina Aninoasa a fost inchisa in urma cu aproape cinci ani, din cauza ca nu mai era rentabila. De atunci a intrat intr-un amplu program de conservare. In locul ei, administratia locala si-a propus sa amenajeze prima mina muzeu din Romania, unde sa se poata practica turismul subteran. Banca Mondiala a fost interesata de proiect si l-a aprobat spre finantare. Fondurile sunt nerabursabile si, mai mult decat atat, tot organismul international va suporta toate cheltuielile timp de doi ani. Muzeul subteran va avea o suprafata de doua hectare si va fi amenajat exact ca o veritabila mina: cu utilaje, vagoneti si lampase.

Carmen Cosman