Prevenirea consumului si traficului de droguri constituie o temã importantã, abordatã în cadrul activitãtilor destinate prevenirii delincventei juvenile si a victimizãrii minorilor. Având în vedere implicatiile acestui tip de criminalitate asupra adolescentilor, este necesarã o informare permanentã asupra pericolelor la care se expun atunci când vin în contact cu astfel de produse sau doresc sã obtinã bani din vânzarea lor. Activitãtile anterioare, desfãsurate în unitãtile de învãtãmânt în sãptãmâna „Scoala Altfel – 2016”, prin colaborarea dintre structurile de analizã si prevenire a criminalitãtii si cele de combatere a criminalitãtii organizate, au demonstrat interesul crescut al elevilor si profesorilor pentru acest gen d informatii.
Din acest motiv, Politia Românã desfãsoarã în cursul lunii noiembrie a.c., campania nationalã de informare si constientizare a tinerei generatii „Luna Antidrog”, destinatã elevilor de gimnaziu si liceu, pentru prevenirea consumului si traficului ilicit de droguri.
În judetul Hunedoara, campania este realizatã de Inspectoratul de Politie Judetean Hunedoara în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara si Serviciul de Combatere a Criminalitãtii Organizate Hunedoara.
Campania a început în data de 11.11.2016, la Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara, cu o primã activitate în care 60 de elevi de liceu si gimnaziu si doi profesori s-au întâlnit cu politistii de analizã si prevenire a criminalitãtii si cu cei de la „crimã organizatã”, abordând trei teme de interes, precum riscurile asociate consumului de droguri, prevederile Legii 143/200 si rãspunderea penalã a minorilor.
Politistii au prezentat tinerilor materiale video si power-point despre consecintele consumului (medicale, sociale), câteva cazuri din judetul Hunedoara solutionate în cursul anului 2016, punând însã mare accent pe modalitãtile de prevenire a victimizãrii si a racolãrii în retelele de trafic. Campania va continua si în urmãtoarele sãptãmâni cu activitãti similare la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, Colegiul National „Iancu de Hunedoara” Hunedoara si la Colegiul Tehnic „Alexandru Borza” Geoagiu, fiind estimati peste 300 de beneficiari directi.
Recomandãrile politistilor pentru prevenirea consumului si traficului de droguri:
– fii foarte atent/ã la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita sã-ti schimbi anturajul când constati cã acesta are preocupãri infractionale;
– nu ceda tentatiei de a încerca drogurile – si prima încercare comportã un risc, dependenta instalându-se chiar de la prima dozã, în cazul drogurilor de mare risc;
– fii puternic/ã, responsabil/ã si refuzã unele propuneri ale amicilor tãi dacã îti pare cã au caracter imoral sau ilicit;
– dacã mergi la petreceri cu mai multi prieteni, hotãrâti de la începutul serii ca unul dintre voi sã rãmânã lucid si sã se preocupe ca toti sã ajungeti în sigurantã acasã;
– cautã alternative sãnãtoase de petrecere a timpului tãu liber care sã îti si ofere satisfactii (muzica, sportul, o nouã relatie, drumetiile sau actiunile de voluntariat).
– este posibil sã ai unele probleme în familie, la scoalã sau în relatia cu prietena/prietenul; drogurile si alcoolul nu reprezintã niciodatã o solutie ci doar o problemã în plus.