Inspectoratul de Poliție Județean (I.P.J.) Hunedoara a intensificat activitățile de investigare și combatere a infracționalității în domeniul infracțiunilor înregistrate în mediul online, ca răspuns la creșterea numărului de victime în rândul cetățenilor care utilizează internetul pentru tranzacții și alte activități financiare.

 

În primele 9 luni ale acestui an, polițiștii din cadrul IPJ Hunedoara au înregistrat 150 de sesizări privind infracțiuni de înșelăciune săvârșite prin mijloace de comunicare on-line, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea acestora a fost comisă prin metode diverse, cum ar fi:

  • Falsificarea anunțurilor de vânzare pe platformele online;
  • Solicitarea de avansuri pentru servicii fictive;
  • Păcălirea victimelor prin intermediul mesajelor frauduloase de tip phishing, care urmăresc obținerea de date bancare confidențiale.

 

În același context, a crescut și numărul de infracțiuni sesizate din sfera criminalității informatice, de la 246 la 277 (+12,60%), preponderente fiind efectuările de operaţiuni financiare în mod fraudulos (233).

 

O pondere importantă a sesizărilor referitoare la săvârșirea unor infracțiuni în mediul online o are folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute sau a unor companii de distribuție de utilități, prin care utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate/reclame postate pe rețelele sociale, în care sunt invitați să investească în acțiuni/criptomonede pentru a câștiga sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

În fapt, publicul primește invitația de a accesa anumite link-uri, care conduc utilizatorul către o pagină unde i se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pe site, sunt postate și testimoniale false ale unor „câștigători”, care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile.

Pentru prevenirea și combaterea acestor activități ilegale, polițiștii au demarat acțiuni de informare a publicului, organizând campanii de conștientizare atât în mediul online, cât și prin intermediul întâlnirilor directe cu cetățenii. Scopul acestor campanii este educarea utilizatorilor de internet în privința riscurilor la care se expun atunci când efectuează tranzacții online și metodele prin care pot evita să devină victime ale înșelăciunilor

Pentru a preveni infracțiunile online, polițiștii fac adesea mai multe recomandări esențiale pentru protejarea utilizatorilor de internet. Iată câteva dintre cele mai comune sfaturi:

 

  1. Verificarea sursei: Cumpărați doar de pe site-uri cunoscute și de încredere. Verificați recenziile și autenticitatea site-ului înainte de a face tranzacții.
  2. Evitați ofertele prea bune pentru a fi adevărate: Dacă o ofertă pare prea avantajoasă, există șanse mari să fie o înșelătorie. Infractorii folosesc deseori astfel de metode pentru a atrage victimele.
  3. Folosirea de parole sigure: Alegeți parole complexe și diferite pentru conturile online, și activați autentificarea în doi pași pentru un plus de siguranță.
  4. Nu oferiți informații personale sau bancare: Evitați să furnizați date sensibile prin email, telefon sau mesaje text, mai ales dacă nu sunteți sigur de legitimitatea solicitării.
  5. Verificarea facturilor și emailurilor: Feriți-vă de emailuri sau mesaje false care pretind a fi de la bănci, furnizori de utilități sau alte instituții. Ele pot conține linkuri malițioase sau cereri de plată false.
  6. Utilizarea soluțiilor de securitate: Instalați programe antivirus și firewall-uri și mențineți-le actualizate. Acestea pot proteja împotriva atacurilor cibernetice și programelor malware.
  7. Verificați mereu detaliile tranzacțiilor: Înainte de a finaliza o tranzacție online, verificați detaliile privind contul în care efectuați plata și asigurați-vă că totul este în regulă.
  8. Nu deschideți linkuri sau fișiere suspecte: Evitați să deschideți linkuri sau fișiere atașate provenite din surse necunoscute sau suspecte, acestea pot conține viruși sau software malițios.
  9. Fiți prudenți pe rețelele sociale: Evitați să partajați prea multe informații personale, care ar putea fi folosite pentru a vă manipula sau pentru a comite o înșelătorie împotriva dumneavoastră.

 

Aceste măsuri de prevenție vă pot proteja de cele mai multe forme de fraudă online. În cazul în care credeți că ați fost victima unei înșelăciuni sau a unei tentative de înșelăciune, este important să contactați imediat Poliția și să raportați incidentul.

sursa IPJ Hunedoara