Politicienii mimeazã interesul fatã de Complexul Energetic Hunedoara. Ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara a fost acordat încã de anul trecut, dar din cauza volumului foarte mare de lucru, parlamentarii au dat avizul pentru acesti bani care de altfel au fost cheltuiti demult, doar în cursul acestei sãptãmâni. Adicã fix dupã un an dupã ce statul a alocat banii.
“Ajutorul a avut nevoie de aprobarea Parlamentului, iar acum se vede sârguinta cu care se ocupã parlamentarii de problemele Complexului Energetic Hunedoara. Bani aceia au fost aprobati printr-o ordonantã de urgentã acum un an, i-am primit cu trei luni întârziere si am luat amendã 120 de milioane de euro pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon. Prin ce au aprobat parlamentarii, doar au dus la îndeplinire o procedurã”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele. La dezbaterile care au avut loc pe acest subiect, politicienii hunedoreni au fãcut deliciul colegilor în plenul Parlamentului. Laurentiu Nistor si Bogdan Tâmpãu s-au împuns pe tema Complexului Energetic Hunedoara.
“Pentru a doua oarã punem în disuctie un ajutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara. Este trist cã un reprezentant al Partidului National Liberal din judetul Hunedoara care habar nu are ce vorbeste vine la microfonul Parlamentului si spune cã din cauza incompetentei directorilor care au condus acest complex am ajuns în aceastã situatie. Habar nu are si dezinformeazã parlamentul cã în momentul în care cele douã unitãti, respectiv Termocentrala Mintia si Termocentrala de la Paroseni s-au unit, doate datoriile pe care le-au acumulat în decursul anilor au ajuns cã datorii istorice la înfiinatrea CEH. Este trist cã nu reuseste acest coleg mãcar sã se informeze despre ce este vorba. Este trist cã nu vine sã spunã cã CEH are datorii din cauzã cã diferenta între gigacalorie pe care o produce astãzi CEH care a ajuns la circa 132 de lei pe Gcal si pretul cu care se vinde MWh, respectiv 80 – 89 -132 de lei ne duce în aceastã situatie. Asta este starea de fapt pe care colegul meu nu o întelege si nu o poate întelege niciodatã fiindcã are capacitatea limitatã, ba mai mult poate sã se certe si cu profesionistii din sistemul energetic national, aducând jigniri unui mare director din CEH, care stia ce are de fãcut si nu poate lua lectii de la un deputat care despre energie nu poate sã vorbeascã. Dacã CEH va fi trecut din insolventã în lichidare efectiv judetul Hunedoara va fi calamitat de la nord la sud, de la est la vest, reducând total posibilitatea de a mai face locuri de muncã”, a declarat Laurentiu Nistor, deputat PSD.Bogdan Tâmpãu, deputat PNL, i-a ridicat mingea la fileu colegului sãu de Parlament, Laurentiu Nistor.
“Produsul la care vã referiti se numeste MWh si nu gigacalorie, produsul pe care termocentrala de la Mintia si termocentrala de la Paroseni îl vinde se numeste MWh. Domnule Nistor dumneavoastrã si partidul pe care îl conduceti purtati 100% responsbailitatea politicã pentru managementul CEH, de la înfintarea sã si pânã în prezent. Responsabilitatea managerialã o poartã persoanele care au fost în functiile de conducere. Dumneavoastrã o purtati responsabilitatea politicã, nu încercati sã vã ascundeti, pentru cã ati girat personal pe toti managerii acestui complex de când s-a înfiintat si pânã în prezent. Dacã acum sunt 1,6 miliarde de lei datorie, dacã acum se pierde un milion de lei pe zi prin functionarea Complexului Energetic Hunedoara, rãspunderea moralã vã apartine”, a subliniat Bogdan Tâmpãu.
Nistor nu s-a lãsat mai prejos si a mai avut o remarcã împotriva celor spuse de Tâmpãu. “Eu am vorbit de pretul gigacaloriei care este scos de cãrbunele din minele din Valea Jiului, iar pretul MWh face datoritã gigacaloriei care este la un pret ridicat din minele din Valea Jiului sã creascã un MWh produs la termocentrala Mintia. Mai dezinformati încã odatã colegii”, a replicat Nistor. Ordonanta de urgentã a guvernului prin care se acorda un ajutor de stat individual de 167 de milioane de lei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara a fost adoptatã de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.Actul normativ, aflat deja în vigoare, stabileste acordarea ajutorului în transe, sub formã de împrumut, pe o perioadã de sase luni.
La încheierea acestui termen Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã prezinte un plan de restructurare, dovada restituirii ajutorului individual sau, în absenta acestora, un plan de lichidare voluntarã.
Monika BACIU