Metoda accidentul, tâlhãrii în propriile case, ori diverse metode prin care oamenii sunt pãgubiti, au fost joi prezentate de politisti celor care reprezintã asociatiile de proprietari. Asta pentru ca ei, la rândul lor, sã stea mai mult de vorbã cu cei care vin sã îsi achite textele, sã le explice unde ar putea gresi, iar totul li se adreseazã mai ales celor vârstnici, acestia fiind primii pagubiti.
„Trebuie vorbit cu fiecare om în parte. Trebuie sã fim noi pregãtiti, pentru ca mai apoi sã pregãtim oamenii care vin la asociatie. ÎNTREBARE În primul rând vom vorbi cu bãtrânii, pentru cã s-au întâmplat cazuri la noi în Petrosani si chiar soacra mea a pãtit. Trebuie sã stie bãtrânii cã, atunci când primesti un om în casã si nu stii cine este, te poti astepta la orice”, a spus Gheorghe Stefãnescu, reprezentant al Asociatiei de proprietari de la Bl 95 de pe Strada 1 Decembrie 1918. Politistii au veni sã discute cu cei din Petrosani si Petrila, aici fiind locurile în care s-au înregistrat si cele mai multe probleme la care ei fac referire. „Atragem atentia tuturor cetãtenilor sã fie foarte vigilenti la persoanele necunoscute care le bat la usã, sã încerce sã fie foarte selectivi cu cei pe care îi lasã în casã, pentru cã sunt multi infractori care îsi iau calitãti false, spun cã vin din partea unor institutii publice, sau servicii, sau chiar presteazã servicii gen deratizare sau dezinsectie. Prin amabilitatea cetãtenilor, intrã în locuinte si pleacã cu bunurile gãsite acolo, în special bani si bijuterii. Al doilea gen de actiune pe care o punem în vedere este cel de înselãtorie prin telefon, prin metoda marelui premiu, a unui foarte mare câstig, chiar dacã cetãtenii nu au jucat la niciun concurs, sau prin metoda accidentul”, a precizat subcomisar de politie Andreea Fieraru, reprezentantã a Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii din cadrul IPJ Hunedoara. Politistii ne mai atrag atentia si asupra faptului cã trebuie, acum în perioada concediilor, sã fim mai prudenti cu faptul cã plecãm si ne lãsãm casele nesupravegheate, iar postãrile de pe retelele de socializare nu ar trebui nicidecum sã continã informatii despre câti bani primim de la rude si mai ales când. „Transmitem foarte multe mesaje ce tin de conduita preventivã, care presupun doar vigilentã, precautie si discretie totalã în ce informatii oferim despre familie, pentru cã multe victime sunt vârstnici, în principal, sau persoane care locuiesc singure, ori care au rude în strãinãtate si primesc bani de la ei, destul de des. Discretia este primul lucru pe care îl recomandãm si precautia. Nu deschidem la interfon, dacã nu asteptãm pe cineva, sau nu am solicitat un serviciu”, a mai spus subcomisar de politie Andreea Fieraru.
Reprezentantii asociatiilor de proprietari au fost prezenti si au promis cã vor discuta cu oamenii cum sã fie mai prudenti, pentru ca sã nu mai cadã pradã hotilor de orice fel.
Diana Mitrache