Zeci de copii și tineri au ajuns să se delecteze cu tehnica de lucru a jandarmilor, a polițiștilor, a voluntarilor de la Crucea Roșie și a salvamontiștilor. Acțiunea a făcut parte dintr-o campanie pe care Poliția Națională o desfășoară în mai toate localitățile.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au ajuns în municipiul Vulcan, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, o campanie anuală menită să promoveze siguranța și spiritul civic în rândul comunităților locale. Iar copiii au trecut, pe rând, pe la toate standurile, inclusiv pe la cele ale jandarmilor sau salvamontiștilor. L-au văzut și pe câinele cu care polițiștii descoperă fugarii și toată lumea a fost foarte încântată.
„Este foarte frumos. Sunt atâtea arme aici din toată istoria poliției. O să mă fac și eu polițist când voi fi mare”, zice un copil.
„Am venit să văd cățeii. Ies pe stradă și îi vedem”
„Am văzut arme, un pistol, ceva armă mai mare. Am mai văzut pistol și altă dată”, spune altul.
„Eu nu știu ce se întâmplă chiar acum, dar am venit, că cred că va fi grozav”, spune alt copil.
„Îmi place arma asta, că e foarte frumoasă”, mai spune un copil.
„Am venit să văd poliția și, poate, când voi fi mare, o să mă fac și eu polițist. Nu prea vreau să știu ce arme au, pentru că abia am ajuns și cred că va fi foarte frumos”, mai spune un alt copil.
Bulevardul principal a fost închis pentru acest eveniment și totul a fost cu scopul de a le arăta tuturor cu ce se ocupă cei care veghează ca legea să fie respectată.Prezent la eveniment, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, a salutat inițiativa și a declarat că autoritățile locale susțin orice demers care contribuie la educarea tinerei generații. „Este important pentru cei mici, dar nu doar pentru ei, să vadă, să înțeleagă cum funcționează aceste instituții ale statului, să le vadă dotările, ori modul în care intervin la evenimente”, declară Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.


Printre cei prezenți al eveniment au fost și salvamontiștii.
„Le place să vadă, să se informeze despre ce e bine, ce e rău. Noi le spunem ce e bine să facă în zona montană, ca să nu se accidenteze, iar acest lucru este cel mai important”, afirmă Daniel Breda, Salvamont
Polițiștii i-au încântat pe cei mici cu jocuri, mașini și arme.
„Prezentăm o parte din materialele pe care noi le folosim zi de zi. Avem cele de ordine publică, dar și cele specifice intervențiilor de la munte. Sunt curioși să vadă cătușele, spray-urile, portavocea, dar și de cele cu care noi intervenim la munte”, spune plutonier adjutant Adrian Negru, IJJ Hunedoara.
Iar jandarmii au venit și ei să își prezinte activitatea, pe înțelesul celor mici.


Și, cel mai solicitat a fost Doc, un câine-lup, care a ascultat toate comenzile, spre amuzamentul tuturor copiilor. „ El e Doc, partenerul meu, colegul meu. În noiembrie, am venit de la școala de dresaj și e calificat pentru detectarea persoanelor ascunse în mijloacele de transport în comun, în TIR-uri, trenuri, în compartimente secrete, dat fiind traficul de ființe umane. E un câine nonagresiv. E instruit de mic, de când îl duceam în parcuri, în spații de joacă, pentru că, dacă îi dau drumul la căutare și detectează un copil. El e cuminte, pentru că persoanele traficate sunt victime”, afirmă agent șef principal Ilie Rus, Serviciul Criminalistic, Poliție canină.
„Avem, pentru prezentare, atât dotarea celor de la Serviciul de Acțiuni Speciale, armament, sisteme de intervenție la fața locului, avem laboratorul criminalistic, cu ceea ce înseamnă cercetarea la fața locului, dar desfășurăm și activități de informare și încercăm să le transmitem cât mai multe informații”, afirmă comisar șef de poliție Florin Huluță, IPJ Hunedoara.
Activitățile au fost susținute de specialiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al IPJ Hunedoara.

Diana Mitrache