Vopsirea unor copaci la Brãdet a stârnit vii reactii în rândul celor de la Petrosani si primarul Tiberiu Iacob Ridzi i-a invitat pe toti la o dezbatere publicã. Au fost aduse argumente pro si contra. S-a vorbit despre culori, necesitatea lor, dar si despre lucrurile ce ne lipsesc. Nu avem suficiente bãnci, nu am fãcut destul pentru comunitate, nu sunt toalete, ori oamenii lasã în urmã mizerie. Acestea au fost punctele de dezbatere si primarul Tiberiu Iacob Ridzi a cãutat sã le discute cu fiecare în parte.
„Ce v-a determinat sã vã gânditi la varianta asta, tinând cont cã noi în Petrosani nu prea am vãzut aplicate imagini din orasele pe care le-ati vizitat dumneavoastrã? Ne-ati maltratat zona verde din Petrosani, mã refer la Petrosani Nord, unde suntem printre betoane. Sunt si în Aeroport oameni care spun cã ati tãiat copacii de tot. Suntem o comunitate ce ne dorim sã avem copaci si acum, brusc, ne gândim la copacii de la Brãdet! Oricât ar fi sã aranjãm si drumul, dar atractie nu prea mai este acolo fãrã cabana cea veche, în rest, n-are lumea nimic cu copacii, puteti sã îi luati acasã!”, a fost replica doamnei Viorica Macavei, fost consilier local la Petrosani, completatã de jurnalistul Marian Boboc:
„Mã asteptam sã fie aici mai multi oameni care au dezbãtut pe facebook, dar nu au curaj sã vinã. Eu, ca cetãtean al orasului, nu sunt de acord cu asta din douã motive: Întâi, cum se poate cã noi, un municipiu important din România, sã importãm o idee dintr-o comunã? Nu am nimic cu artistul, dar asa vãd eu. Apoi, eu nu cred cã dupã ce se vor vopsi câtiva copaci, copiii vor fi mai veseli. Ce facem cu oamenii mai tristi din oras? O sã îi vopsim si pe ei? Ideea de a reface Brãdetul este de aplaudat, dar hai sã o facem cu forte locale!”, a replicat jurnalistul. S-a vorbit si despre costurile ce implicã acest proiect, ca si despre o selectie a ideilor de la artistii locali. Costurile sunt de maxim 35.000 de lei a spus primarul, iar alte pãreri contradictorii au vizat lipsa utilitãtilor de la Brãdet, ca si mizeria. Unul dintre artistii fotografi ai zonei a si punctat acest lucru.
„Mã bucur cã s-a adus în discutie zona Brãdet, pentru cã eu, prin ceea ce fac, fotografii, intru în contact cu zona. Sã ne gândim mai întâi cã vrem sã vopsim niste copaci, ca sã nu vedem alte probleme, mi se pare deplasat. Nu am nimic împotrivã. Sã fie vopsiti în orice culoare, dar avem nevoie de mai multe bãnci, de containere, cã acolo e plin de balegã de la vaci, aduceti la viatã locul prin alt mod. Sã construiti o filigorie mai mare. Într-un an, locul va fi transformat în hazna si asta vãd acolo, cã mã duc foarte des si miroase îngrozitor”, a replicat si Danil Tãtar, artist fotograf. La fiecare dintre aceste contra-argumente, primarul a venit cu explicatii si a punctat pãrtile bune ale proiectului, fãrã sã excludã necesitãtile stringente ale acestei zone. „Bãncile nu stiu câte ar mai trebui. Avem acolo filigorii cu bãnci, iluminatul e bun, pentru cã nu vãd, în urma acestui proiect, ce luminã ar fi necesarã. Vã deranjeazã mai tare cã nu sunt bãnci. Sunt mii de postãri de la pãdurea coloratã din Poienari, care ne-a inspirat si eu cred cã poate fi un plus chiar si petru voi, artistii fotografi”, a mentionat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Toate aspectele ce au fost punctate vor fi analizate de directia de specialitate a primãriei din Petrosani, dar proiectul prin care pãdurea de la Brãdet va prinde culoare va fi implementat la finele acestei luni. Discutiile au fost lãmuritoare pentru cei care au participat, desi în numãr mic, fatã de reactiile din mediul on-line, însã, cei care au venit, au avut posibilitatea sã se lãmureascã
Diana Mitrache