Tare bine o plouat/
Ploaie caldã , ca în mai/
Care ne-aduce mãlai !…
Bãlcasi de frunte
1. Milu Pãrãu 2.Ulari Ion 3.Ulari Nicolae 4.Voin Gheorghe 5.Andrei Isidor 6.Vasilutã Sabin 7. Apostol Vasile. Sef de strungã: Ion Ulari.
Dupã o ploaie care a împrospãtat verdele primãverii si chipurile deschise ale oierilor, ciobanilor, tuturor participantilor la aceastã traditionalã sãrbãtoare a muncii, a vredniciei ei, preotul din parohia ortodoxã nr. 1 din Lupeni, Traian Ciocan a tinut slujba specialã. Au rãsunat plãcut în poianã incantatiile specifice si rostirea HRISTOS A ÎNVIAT ! care a înãltat, a purificat, a adunat ascultãtorii cãtre dumnezeire si cãtre ei însisi. Deosebitã, rugãmintea preotului de a nu înjura, de a nu vorbi urât cu animalele a produs o impresie aparte, motivatiile fiind convingãtoare. Totodatã, soarele a apãrut în frumusetea-i luminoasã, ca pentru aprobare si mãsuratul laptelui în pãsunatul de obste, de varã, ca obicei, a început cu adresa sefului de strunã, cuvânt care a arãtat cele fãcute pentru animale, cele care mai erau de fãcut.
Faptul care a stârnit râsul tuturor a fost „inventat” de Emil Ilie Pãrãu, care a venit pregãtit cu rulete de mãsurat, pentru a ”instrui” oaspetii din Bucuresti si din alte colturi ale tãrii în mãsurarea de drept a oilor, ca lungime, înãltime si a dimensiunii cozii, ca fiind ”ultima normã a UE în domeniu”. Astfel s-a declansat voia bunã în strungã si alãturi de ea, mentinutã de glume, strigãturi si de cântecele fluierasului înv. Ion Holobut, care au îndemnat la joc, la horã, la sârbã.
Mãsuratul ca atare al laptelui s-a fãcut cu „tancul la cilindru”, dupã principiul „în sase”, adicã sase cioiuri=1 gãleatã; sase gãleti=1 veadrã; sase vedre=1 cupã, cu mentiunea deosebitã cã veadra e calculatã la 7,2 litri, toate celelalte calcule în sus si în jos fiind în raport de veadrã. Sef la întocmirea rãbojului, a dreptului de brânzã a fost Iancu Ulari, un fecior blond al neamului, iar Nicolae-Artur a folosit tancul cu atentie si responsabilitate, spre încântarea unor personalitãti ca Marcela Pãrãu si fiul Alin, Mihai Lascãr, Aurel Olaru si oaspetii din capitalã, cei mai încântati, de altfel, alãturi de câtiva moldoveni.
„Vom urca în Platoul Soarelui din Muntele Mutu pânã în data de 1 Iunie, respectând datina care spune, la noi, cã din acea datã pãsunile de jos trebuie lãsate pentru a face fân. Sã ne întâlnim cu drag acolo si la al doilea mãsurat, iar pânã atunci sã ne ajute pe toti Dumnezeu si sã ne bucurãm de rodul muncii noastre, de ceea ce asteptãm de la animale. Noroc si sãnãtate bunã !”
Nota bene: Faptul cã oameni îndrãgostiti de traditii si implicati în cresterea animalelor vin alãturi de obste înseamnã o formã de intrare în normalitate.
Astfel, ajutorul oferit celorlalti proprietari de oi la nivel de ciobãnie si de administrare a stânilor poate fi un semn de redresare a economiei nationale pe aceastã laturã specificã poporului nostru.
Sã fie într-un ceas bun si Doamne-ajutã!
Ioan Dan Bãlan, florar 2013