O tradiție din vremuri uitate de timp este acum reînviată în județul Alba, și cu ajutorul plutașilor noștri de la Petro Aqua. Imre Szuhanek, un plutaș cu vechime de 6 decenii pe Mureș și Marea Neagră, a fost invitat și chiar a construit o plută. Festivalul începe la finele acestei săptămâni și reia Drumul Sării, pe Mureș.
Totul începe sâmbătă, 28 mai, la Ciugud, unde Imre Szuhanec a fost invitat pentru că este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai vechi, mai buni și mai temerari plutași ai României. Povestea plutăritului, însă, se pierde în timp.
„Face parte dintr-un fel de acțiune care a început prin 1912. Este o continuare a promovării Mureșului, a promovării ecologiei, a valurilor istorice. Este o acțiune vastă, plutăritul fiind doar o parte a programului. Practic, la Ciugud s-a făcut un port, apoi la Alba Iulia un alt port și luna viitoare vom fi cu primarul din Alba Iulia, la Sarajevo”, a spus Imre Szuhanek, membru Petro Aqua și cel care a construit pluta.
Imre Szuhanek este printre cei mai vechi plutași ai țării, iar de-a lungul timpului, a creat tot felul de ambarcațiuni cu care a trecut pe Mureș în diverse acțiuni de ecologizare a apei. Și acum a creat o plută inedită, pe care o vor folosi cei din Alba Iulia și pe viitor.
„E un hibrid. Cu plutele de până acu coboram pe Mureș și terminam astfel misiunea. Pluta de acum e făcută în așa fel încât va fi folosută pentru excursii. Se preconizează să fie curse, în fucnție de cereri, între Ciugud și Alba Iulia. Pluta e tot din lemn de brad, dar ce este nou la ea și nu s evede, sub ea sunt niște tuburi din fibră de stică, ca portabilitatea să fie mai mare și să fier mai ușor de manevrat”, a explicat Imre Szuhanek.
Plutele au fost mereu folosite de oameni din cele mai vechi timpuri, iar cei din județul vecin tocmai acest lucru vor să scoată în evidență.
„În Alba, de 2000 de ani se făceau niște plute care duceau sarea, o marfă scumpă, degradabilă și aceste ambarcațiuni erau concepute așa încât să fie sigure. Este și
aaceasta de acum, o pluită clasică și vom face o treabă foarte bună”, a mai adăugat Szuhanek.
Imre Szuhanek deține, de mai bine de 4 decenii, alături de alți 5 temerari, un record european de navigare cu pluta pe Marea Neagră, ei fiind echipajul Dacia 2050, care a navigat nu mai puțin de 480 de mile marine pe apă. Și, tocmai de aceea i s-a dat acum girul pentru a participa la Drumul Sării și pentru a construi o pluă durabilă, cu care să participe la Festivalul Plutăritului de la Ciugud. Iar Imre Szuhanek ne-a spus că, după ce a acceptat invitația de a construi pluta, avea emoții.
„Am avut niște dubii, că intra propunerea naostră în ședința de consiliu, dar a fost votat proiectul în unanimitate și nimeni nu s-a ridicat să spună cine sunt ăștia din Petroșani? Și mai este extraordinar, nu că suntem băgați în seamă, ci vrem ca scopul să fie unul simplu. Faptul că, în România avem atestare sculptată nîn piatră că acum 2000 de ani, în Alba Iulia era o breslă de plutași și nimeni nu mai mvea așa ceva în Europa”, a conchis plutașul.
“Comuna Ciugud, cunoscută în România ca model de bună gospodărire, organizează prima ediție a unui festival inedit – Festivalul plutăritului, între 28 și 29 mai 2022!
Între participanții de seamă, membri ai Asociației PetroAqua din Petroșani! Și nu oricum, ci cu o plută tradițională, în mărime naturală, capabilă să navigheze pe Mureș, cu pornire de la debarcaderul Ciugud – Drâmbar! În cadrul festivalului va avea loc prezentarea proiectului de reconstituire a plutei tradiționale – Imre Szuhanek, președintele Asociației Petro Aqua. Dorin Iancu (Petro Aqua Petroșani) va prezenta referatul „Plutăritul, istorie, apă, natură. Realizări și perspective ecologice în viziunea Petro Aqua Petroșani”. Le doresc succes celor de la PetroAqua Petroșani, suntem mândri de ei și le urăm să plutească în siguranță, cu vânt din pupa – dacă urarea marinărească este valabilă și la plute!”, le-a transmis plutașilor Costel Avram, administratorul public al CJ Hunedoara.
Festivalul la care pleacă oamenii din Valea Jiului ține două zile, la finele acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, iar organizatorii vor să reconstituie Drumul Sării și să lanseze pluta pe Mureș. Vor fi
seminarii, discursuri oficiale, degustări de mâncare din pește, dar și spectacole, sau discuții despre ecologizarea apelor.
Diana Mitrache