Ploile torentiale au transformat Jiul într-un rai al amatorilor de rafting

Zeci de tineri iau cu asalt Defileul Jiului pentru a practica sporturi extreme începând cu rafting si pânã la întreceri de escaladã, din pãcate doar în week-end când DN 66 este deschis circulatiei si turistii îsi pot duce echipamentul pânã la locul de lansare la apã.

Sezonul de rafting pe Jiu s-a deschis de mai bine de douã luni, însã din cauza polilor torentiale care s-au abãtut asupra Vãii Jiului, abia acum pasionatii de sporturi extreme îsi pot lansa bãrcile la apã. Fiecare sfârsit de sãptãmânã este un bun prilej pentru zeci de tineri, în special din Bucuresti, Deva si Timisoara, de a încerca senzatii tari pe unul din cele mai sãlbatice râuri din România. Pasionatii iau la propriu cu asalt râul Jiu, segmentul învolburat dintre Polatiste-Petrosani si pânã la Lainici- Gorj, iar amatorii de senzatii tari se bucurã pe o distantã de circa 25 de kilometri de un nivel crescut de adrenalinã si spun cã „o turã” prin sicanele dintre versantii defileului nu poate fi comparatã cu nimic altceva. Acest sport este la îndemâna oricui spun organizatorii expeditiilor.

„Doritorilor li se asigurã deplasarea pânã la locul de lansare a bãrcilor, instructajul si supravegherea în timpul expeditiei. Nimeni nu are voie în barcã fãrã vestã de salvare si fãrã a cunoaste notiuni de bazã în caz de necesitate. Totul este bine planificat astfel încât sã nu existe nicio problemã”, explicã unul dintre organizatori.

Coborârea cu bãrci pe Jiu, prin defileu, prin zonele sãlbatice unde albia este foarte îngustã si apa învolburatã, asigurã adrenalina necesarã oricãrui pasionat de sporturi extreme. „Ce sã spun, este super. Nu mai ai nevoie de nimic. Naturã sãlbaticã, un râu repede si multã distractie. Pot sã spun cã dupã o turã de rafting te îmbeti pur si simplu de la atâta adrenalinã”, spune Florin, amator de rafting. Turistii au posibilitatea de a face coborâre în paralel cu douã bãrci, se pot organiza întreceri, bãtãlii navale si recuperãri de obiecte din apã, dar si rafting nocturn. Amatorii primesc echipament performant, instructori specializati astfel încât viata sã nu le fie pusã în pericol.

Maximilian Gânju