Toate debitele apelor din zona de sud a județului Hunedoara, acolo unde a fost cod portocaliu timp de aproape 3 zile, au crescut. Așa că apele sunt acum
tulburi și asta a afectat mult sistemul de alimentare cu apă potabilă. Totuși, nu a fost întreruptă alimentarea cu apă a populației.
Toate apele de munte sunt mari, Jiul a crescut în ambele părți și pe est și pe vest, iar toate pâraiele de munte ce alimenteaază și stațiile de tratare a apei, sunt afectate de aluviunile cu care vin la vale. Așa că a fost nevoie ca, în stațiile de tratare să se lucreze non-stop, pe toată această eprioadă. Au fost, însă, suficiente rezerve înmagazinate și sistemul a fost gestionat judicios, așa încât să nu fie luată apa la robinet. „Pe perioada în care am avut coduri și de ninsoare și ploaie și pe hidro și meteo, stațiile de tratare au funcționat, ca de fiecare dată în situații de criză. Am avut opriri de stații, în medie, de aproape 6 ore pe zi, dar acestea au presupus peste 12 ore de lucru cu reactivi”, a precizat Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Lucrul cu reactivi este necesar ori de câte ori turbiditatea apei crește, pentru ca, la robinet, apa să devină potabilă. Dar asta, chiar dacă a durat mai multe ori acum, oamenii nu au simțit.
„În toată această perioadă, în afară de muncă mai multă a angajaților noștri, a însemnat 100% alimentare cu apă a populației, fără nicio restricție din cauza condițiilor meteo. Stațiile care ne-au creat probleme au fost: cea de la Zănoaga, care este acum în reabilitare, cea de la Taia, care este în proces de reabilitare și ea, dar la final, suntem în probe tehnice cu ea. Dar, necesarul de apă l-am suplimentat din Jieț și Valea de Pești”, a mai spus Cristian Ionică.
De altfel, cei de la Apa Serv spun că singura stație care nu a pus probleme acum a fost cea de la lacul de acumulare de la Valea de Pești. În rest, toate au fost oprite cât timp apa a fost extrem de încărcată cu aluviuni.
Diana Mitrache