Sunt lucrãri de reabilitare a sistemelor de canalizare si aductiune a apei în toate orasele si, dacã anul trecut se lucra doar la Petrosani, acum acestea se regãsesc în fiecare oras.
Ploile, însã, au creat mari probleme si, pentru cã am avut în douã luni, vreo 40 de zile de ploi si coduri de precipitatii, lucrãrile au stagnat, ori au fost îngreunate si la fel si calitatea apei a avut de suferit. O spun cei care cautã zilnic solutii ca sã nu afecteze populatia.
„Provocarea cea mai mare au fost ploile care nu s-au mai oprit. Dacã la începutul anului se lucra la Petrosani, doar pe zona de Sud, unde se continuau lucrãrile începute anul trecut, la ora actualã, putem vorbi si despre Lupeni si Uricani, unde s-au pornit lucrãri. Acum sunt lucrãri de reabilitare, lucrãri care deranjeazã în ce priveste confortul fiecãrui beneficiar al nostru. (…) Spun cã ne-au dat bãtãi de cap ploile, pentru cã, mai repede putem numãra zilele când nu a fost cod, decât cele când nu a plouat. Cele mai mari precipitatii au fost de 50 l/mp/zi si sistemul s-a dovedit cã a functionat, iar zonele inundabile nu au avut probleme”, a declarat Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Ploile au crescut si costurile si, la jumãtatea anului, cei de la ape s-au trezit cã au consumat resursele de tratare programate pentru tot acest an. „Am avut un consum de reactivi mare si, acum o lunã, deja depãseam consumul de reactivi pentru tot anul. Ne-au ridicat probleme mari statia Taia, cea care intrã acum într-un program de reabilitare. Ea este acum limitatã, din punct de vedere al posibilitãtilor de tratare a apei si, pe lângã factorul natural, ploile, a fost si factorul perturbator. Din pãcate, în Taia, exploatãrile forestiere încã ne dau bãtãi de cap. Ele, chiar dacã sunt momente în care nu influenteazã imediat calitatea apei brute, odatã ce plouã, în locurile prin care a trecut lemnul tãiat, pornesc la vale impuritãtile, iar calitatea apei brute se resimte imediat, pe pârâul Taia, în comparatie cu celelalte pâraie din Valea Jiului. Este chiar acolo unde nici statia nu functioneazã perfect”, mai spune Ionicã, dar precizeazã cã restrictiile pentru populatie s-au fãcut doar de la miezul noptii, spre ora 5 dimineata.
Potrivit statisticilor date de ANMH, în luna aprilie, cantitatea de precipitatii a fost de 83,52 l/mp, în mai aproape s-a dublat, ajungând la 155,2 l/mp, iar în iunie a ajuns la 86,26 l/mp. Sunt cantitãti mari de apã, care au îngreunat mult lucrul celor de la Apa Serv si au restrictionat, uneori, alimentarea cu apã a populatiei.
Diana Mitrache