A plouat torențial, iar județul Hunedoara s-a aflat sub cod galben până la miezul nopții de joi. S-au acumulat cantități importante de apă, însă, hidrologii spun că acestea sunt bine-venite, în condițiile în care ne așteaptă seceta din vară. Populația nu a fost afectată de creșterile de debite.
Potrivit ANM, până joi seara, în Hunedoara au căzut precipitații care au avut debite de 20-25 l/mp, iar, pe alocuri, chiar 40 l/mp. Sunt ploi, însă, de care era nevoie. „A plouat, până joi dimineață, în jur de 16-17 l/mp, mai mult pe est. Era necesar că acum primăvara ne facem rezerva pentru că vom avea o vară destul de secetoasă și e nevoie de acest aport substanțial de apă. S-a refăcut și nivelul în lac, iar pe cursurile de apă ale Jiului avem un debit de 10 m/s. Nivelul în lac este bun, cu 70 cm sub nivelul normal, iar asta ne va asigura, în următoarele luni, o alimentare cu apă, fără restricții, pe Valea Jiului”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Restricții nu au fost nici acum. Nu s-au oprit stațiile de tratare, deși debitele pe ape au crescut și, odată cu asta, și turbiditatea.
„Spre bucuria noastră, tot ce înseamnă alimentare cu apă potabilă a populației din Valea Jiului, pot să spun că este 100%. Siguranța ne-o dau lucrările pe care noi le-am făcut, în mai bine de 10 ani. Am reabilitat 3 stații de tratare importante, iar acum, indiferent de cantitatea și calitatea apei brute, dar folosindu-ne de rețelele noi puse în funcțiune, cât și pe distribuție, rezerva de apă din cele 11 rezervoare pe care le avem în Valea Jiului ne dă o siguranță cel puțin 24 de ore, dacă se întâmplă ceva”, spune Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
La fel, spun cei de la Apa Serv, nivelele din rezervoare, presiunile pe conducte și debitele în diverse zone sunt bine gestionate prin sistemul electronic SCADA, dispeceratul fiind cel care știe în orice moment dacă sunt probleme. Așa că, deși a plouat mult, oamenii au avut apă 24 de ore din 24. „Oricând, în Jieț, spre exemplu, unde stația lucrează cu reactivi din cauza ploilor, putem duce apă în Petrila, până în Cartierul Aeroport. Dacă ar fi probleme de la Valea de Pești, putem aduce apă până în Petroșani, iar interconectivitatea aceasta ne dă o mare siguranță și tocmai de aceea, lumea poate fi liniștită”, a adăugat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Diana Mitrache