Pleacă vreo 1500 de oameni de la CEH, dar nu va fi afectată producția

De luni, aproape 1500 de oameni sunt în preaviz la Complexul Energetic Hunedoara. Pleacă, prin disponibilizare, primii oameni, din ultimul val, care va închide definitiv mineritul în anul 2032. Termocentrala Mintia rămâne fără niciun angajat, dar cei de la CEH spun că au studii care arată că productivitatea nu va fi afectată, ci dimpotrivă. Aproape că este un paradox la Complexul Energetic din Hunedoara, unde reorganizarea activității presupune disponbilizări de oameni, care, așa cum spun calculele, nu sunt chiar esențiali. Neoficial, mulți sunt deja în foi de boală.
„Din studiile pe care le avem, după plecarea celor 1.500 de oameni, vom avea cel puțin aceeași cantitate de cărbune pe care o scoatem astăzi, cu cei 1.500 de oameni la serviciu, dacă nu chiar mai mare”, spune Cristian Roșu, administratorul special de la CEH. De luni, toți cei care pleacă, sunt în preaviz. „Avem depuse 1477 de cereri, atât de la Mintia, cât și de pe zona minieră și Paroșeni. Toate cele 1477 le-am aprobat. Vineri le înmânăm tuturor înștiințările de preaviz, care efectiv începe de luni, timp de 20 de zile, se va încheia pe 23 iulie. De atunci, cei 1477 își vor încheia activitatea, la final de lună iulie”, mai susține administratorul special.
Aceasta este cea mai bănoasă disponibilizare din istoria mineritului de huilă. Vorbim despre oameni care pleacă acum din sistem cu aproximativ 10.000 de euro, iar timp de 4 ani vor beneficia și de sume compensatorii, pentru mineri, iar energeticienii primesc sumele timp de doi ani. Cei care pleacă vor beneficia de suma de 10.000 de euro.

Diana Mitrache