Specialistii Insitutului National al Patrimoniului au prezentat rezultatele studiilor si investigatiilor efectuate în ultimele luni la Sarmizegetusa Regia, în baza protocolului si a contractului de prestãri servicii încheiat cu administratorul sitului, Consiliul Judetean Hunedoara.
Reprezentatii INP au precizat cã acest tip de cercetare va da un imbold pozitiv activitãtii de restaurare în domeniul ruinelor arheologice din România. Interesul major al INP este canalizat atât spre identificarea unor surse de finantare pentru derularea unor proiecte de restaurare-conservare în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia, spre respectarea principiilor internationale ale restaurãrii, cât si sã ofere exemplu pentru alte interventii de acest tip, pe baza unor ghiduri de îndrumare. Specialistii INP au prezentat studiile si investigatiile aferente primelor douã etape ale contractului, dar au avansat si câteva propuneri de restaurare si punere în valoare a monumentului din punct de vedere al arhitecturii.
Au fost întocmite o serie de studii tehnice premergãtoare evaluãrii si stabilirii solutiilor de conservare. Astfel, au fost executate relevee, un studiu geotehnic, un studiu privind componentele litice (materialele folosite la construirea edificiilor), un studiu peisagistic si de biodiversitate, s-a investigat modul în care s-a intervenit asupra ruinelor de-a lungul timpului. Reprezentantii INP au prezentat si câteva exemple de restaurare- conservare a mai mult situri UNESCO din Europa. La fel ca în situatiile exemplificate, pentru punerea în valoare din punct de vedere al arhitecturii, pentru ca vizitatorii sã-si facã o idee despre cum arãtau monumentele originale din capitala statului dac, specialistii au propus realizarea unor suprafete neutre în interiorul templelor, formate din minerale, precum si anastiloza – recompunerea unui monument prãbusit prin folosirea materialelor originale (fragmente) si adaos de material nou ori clãdirea materialelor originale (de ex. elemente dintr-o coloanã), cu scopul de a reconstitui unele elemente arhitectonice. Pentru drumul pavat se propune doar pãstrarea elementelor originale, îndepãrtarea blocurilor de completare si acoperirea spatiilor rãmase goale cu suprafatã mineralã. S-a mai propus, printre altele, acoperis de protectie pentru Bãile Romane si punerea lor în valoare, extinderea zonei de vizitare cu trasee noi si realizarea unui centru de primire a vizitatorilor cu toate facilitãtile necesare unui sit de asemenea anvergurã, precum Sarmizegetusa Regia.