S -au umplut piețele de culegătorii de ciuperci și, pe categorii, culori și specii, ne îmbie să le cumpărăm marfa. Specialiștii spun că trebuie să avem mare grijă, pentru că, nu o dată, cei care au consumat, au ajuns la urgență și le recomandă tururor moderație și mare atenție.
În coșuri, lăzi sau direct de pe tejghea, vânzătorii te îmbie cu ciuperci. Spun că le știu și ne arată chiar că le și consumă. În piața de la Petroșani, am găsit un culegător care a fost gata să guste din ciupercile crude culese de el. „Eu mușc din asta crudă, așa și nu am nimic. Credeți că o să înebunesc?”, a fost modul în care un vânzător încerca să își convingă mușteriii mai sceptici.
Dar noi am vrut să îi întrebăm pe cei care vând, dacă lumea și cumpără.
„Astea sunt crăițe. Le-am adunat de la Bumbești, Sadu, Cumpără lumea, dar spun că sunt scumpe”, a spus o altă vânzătoare, din piața centrală de la Petroșani.
„Sunt scumpe, da, oricum, la traiul pe care îl avem noi, nici ciuperci nu ne permitem”, a spus o femeie, care s-a interesat doar de preț.
„Am cules mânătărci, vrăbiori și hribi. Cumpără lumea. Eu le cunosc, le mănânc și crude. Le-am cules de la noi din pădure”, a spus un alt vânzător.
„Eu vând crăițe, reginele bureților. Așa le zicem. Sunt bune și pentru tocăniță și pentru ciorbiță, ori la zacuscă. Le cunosc bine, nu culec de alea otrăvitoare. Eu am făcut ciorbiță acum și, după cum vedeți, sunt în picioare, vie. Le vând cu 15 lei pe kg și umblu de dimineața până la 3 la 4 dimineața, pe mai multe păduri”, l-a completat o altă doamnă.
„Am curaj să cumpăr. De ce nu? Sunt bune”, spun și cumpărătorii care spun că fac din bureți, zacuscă.
Dar, cu toate astea, în primele săptămâni din această vară, secțiile ATI au primit mereu oameni care s-au intoxicat cu ciuperci. Și doar câțiva au avut un diagnostic mai bun, adică, potrivit medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe, cei mai mulți au fost diagnosticați cu gastro-enterocolită și au fost internați în stare destul de gravă, pe secția ATI. Specialiștii spun că este sezonul prielnic unor astfel de îmbolnăviri, mai ales că ploile ar putea determina ca sporii să treacă de la ciupercile otrăvitoare la cele comestibile. „Până în acest moment, nu au fost semnalate noi cazuri. Au fost câteva cazuri pe situații de urgență cu ceva timp în urmă, dar, de obicei, în fiecare an apar astfel de situații, pentru că sunt oameni care nu cunosc prea bine ciupercile și atunci mai fac confuzii și ajung, din păcate, la spital”, a declarat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Așa că, dacă vreți să mâncați ciuperci culese din pădure, asigurați-vă mai întâi că sunt din specii comestibile. Nu sunt metode sigure de depistare a speciilor otrăvitoare, ci trebuie luat în considerare aspectul acestora, cu precădere.
Diana Mitrache