Aglomeratia din piete i-a determinat pe administratori sã îsi ia mãsuri de protectie. La Petrosani, spre exemplu, toti vânzãtorii au primit mãnusi si li s-a spus sã poarte mãsti, în timp ce în interior a fost montat un aparat cu dezinfectant. Cumpãrãtorii, însã, nu îsi iau toti mãsuri de protectie.
Zeci de oameni, nu toti protejati se înghesuie în piete, pentru a-si face cumpãrãturile, iar acolo dau peste cei veniti cu produse chiar din propria gospodãrie. Administratia pietei din Petrosani a luat mãsuri, le-a prelucrat vânzãtorilor ce trebuie sã facã, iar majoritatea avea echipament de protectie.
„Eu azi am venit la piatã, cã nu mai venisem de douã sãptãmâni. Sunt aici de la ora 9,00, dar nu e lume multã, ca altã datã. Am ceapã verde proaspãtã, produsã de mine în câmp si am vândut foarte putinã, pânã la aceastã orã. Am primit de aici indicatii si am mãnusi si mascã. Cumpãrãtorii nu toti au echipament de protectie. Nu stiu ce sã zic”, mi-a spus o vânzãtoare venitã din zona Hateg, cu produse din gospodãrie, care avea si mãnusi si mascã de protectie si chiar le purta. „Vine lumea la piatã. Am aici mãnusi, cã ne-au dat, dar încã nu le port”, mi-a spus o altã bãtrânã care vindea legume din gospodãrie.
Si dacã pietarii nu au toti echipament de protectie, cei care vin sã cumpere nici atât. „Am fugit sã iau pâine. Nu intru în brutãrie, cã au limitat ei accesul si ne vând prin geam, asa cã nu am pus masca. Dar cred cã trebuie sã purtãm”, a explicat un cumpãrãtor.
La magazine, însã, oamenii asteaptã la rând, în interior este permis accesul unui numãr limitat de clienti, iar cosurile de cumpãrãturi sunt sterilizate. Piata, însã, rãmâne locul cel mai vizitat de clienti si fiecare dintre acestia ar trebui sã înteleagã cã protectia este esentialã.
Diana Mitrache