Noul cod fiscal înseamnã o pierdere de circa 15 milioane de lei la bugetele celor sase primãrii din Valea Jiului. Guvernul centralizeazã banii rezultati din impozitul pe venit, dar promite o compensare.
Executivul “tâlhãreste” Valea Jiului, însã nu toti edilii sunt nemultumiti, desi cu totii recunosc cã veniturile la bugetele locale se vor diminua. Niciunul din primari nu a fãcut un calcul pentru a vedea care va fi pierderea.
“Orice primãrie este afectatã în momentul în care se reduce de la 16%, la 10% impozitul pe venit pentru cã una e sã ai 41% cotã de venit  la bugetul local din 16% si alta e sã ai 41% din 10%. Încã nu am fãcut impactul, dar la mine nu o sã fie asa de mare pentru cã sunt mai putine locuri de muncã, dar la oricare administratie se va simti. Categoric sã scade. Acum Guvernul spune cã prin compensare de la bugetul de stat ne va da diferente. Sã vedem în ce mãsurã se va întâmpla asta”, a spus Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Edilul din cea mai vesticã localitate a Vãii Jiului subliniazã cã a mai avut parte de astfel de „dusuri reci”.
“Noi am mai avut o loviturã din asta când s-a fãcut cota unicã de 16% si înainte era impozit de 22%, iar ce depãsea o sumã era de 40%.
Am mai trecut printr-o loviturã mai grea si pe vremea guvernului Boc când s-a introdus cota unicã de 16%. Am mai trecut si printr-un dus mai dur, mai grav. Veniturile per total la bugetul local vor scãdea cu undeva la 7%”, a mai spus sursa citatã. Chiar dacã pierd mai bine de un milion de lei din bugetul local, reprezentantii administratiei de la Uricani sperã în promisiunile Guvernului, de a compensa pierderea.
“Noi mizãm pe ce a spus Guvern cã  vor fi completãri de la bugetul de stat în maniera în care sã acopere eventualele diminuãri. Bugetul de stat ar avea de unde, având în vedere cã 159.000 de firme nu plãteau prestatiile sociale pentru vreo 2 milioane de angajati, asta înseamnã cã în realitate, guvernul ar putea avea venituri la buget de vreo 8-9 miliarde de euro. Miscarea asta s-a fãcut pentru cã era o evaziune uriasã. Nu e corect ca cei care am plãtit impozite, am acoperit nevoile celor care nu plãteau. Ne vom implica în proteste de stradã pentru cã vrem adevãrul cine sunt cei care nu au plãtit. Vrem sã protestãm, sã facem o scrisoare deschisã la Comisia Europeanã ca sã ia mãsurile sã rãspundã penal cei care nu au plãtit pânã acum. Vom cere guvernului României sã ne spunã primele 100 de firme care au cele mai mari dãri neplãtite la bugetul de stat pentru prestatiile sociale, sã stie toatã lumea, vrem sã scoatem la suprafatã mizeria. Unii suntem mai prosti ca altii”, a mai spus Buhãescu.
Si la Lupeni, edilii sperã ca Guvernul sã compenseze pierderile generate de implementarea noului cod fiscal.
“Pe noi ne intereseazã ce se întâmplã cu bugetele primãriilor. Au fost discutii cã aceastã cotã pe care noi o primim din impozit. Guvernul face un lucru benefic populatiei si firmelor, adicã trece acest impozit de la 16, la 10%, dar bugetul primãriei se formeazã cu o cotã parte din acest impozit. Cota aceasta este de 41,75%, dupã 1 ianuarie 2018 aceastã cotã va fi de 43,7%. Noi ne-am fãcut anumite simulãri si am gãsit un deficit din punctul de vedere al banilor pe care trebuie sã îi primeascã fiecare primãrie. Din discutiile pe care le-am avut cu domnul premier, acesta ne-a spus cã sunt primãrii în România cu un excedent foarte mare, nu au reusit sã îsi cheltuiascã banii. Nu este vorba de primãria municipiului Lupeni sau primãriile mai micute. Domnul premier ne-a spus cã dacã noi tinem acesti bani în bugetele noastre, banii nu se ruleazã, nu intrã în circuitul national, nu se recupereazã acel TVA. Nicio primãrie din România nu va suferi în urma acestui cod fiscal. Noi credeam cã bugetele vor fi afectate cu zeci de milioane de euro, dar premierul a spus cã acest lucru nu se va întâmpla, iar investitiile vor continua sã se facã, dar si noi trebuie sã ne miscãm mai bine din punctul de vedere al achizitiilor. O primãrie mai micã va fi poate chiar deloc afectatã. Domnul premier ne-a garantat cã nu vor scãdea bugetele primãriilor, referindu-ne la IVG. În jur de 200 de miliarde sunt blocate în primãriile din România. Din cotã parte pe care noi o avem de la angajator, primãria obtine 41% din anumitã parte a angajatilor de pe raza localitãtii respective. Eu în urma simulãrilor pe care le-am fãcut ar fi o pierdere, dar nu extraordinar de mare si în urma a ceea ce a spus domnul premier ne va compensa aceste lucruri printr-o altã formã. Am mare încredere si sunt convins cã asa va face”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
La Vulcan, autoritãtile locale încã nu au fãcut calcule pentru a vedea care vor fi pierderile. Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan a fost la întâlnirea Asociatiei Municipiilor din România, care l-a avut invitat pe premierul României, Mihai Tudose.
“Dupã ultima întâlnire pe care am avut-o la Asociatia Municipiilor din România, domnul premier Tudose ne-a spus tuturor cã nu vor fi probleme în ceea ce priveste administratia localã pentru cã procentul care mergea la primãrii, de 41% va creste la 43,3%, totodatã va creste salariul minim de la 1 ianuarie ceea ce înseamnã o altã contributie cãtre primãrii, iar suma care va fi cã diferentã va fi suportatã de Guvern. Sperãm sã nu ne afecteze aceastã mãsurã, care în principal, afecteazã marile municipii unde sunt foarte multi investitori si foarte multi angajati”, a declarat Cristian Merisanu, viceprimarul municipiului Vulcan.
Nici autoritãtile locale de la Petrila încã nu au fãcut calculele, care sã le arate dacã bugetul local va suferi modificãri majore.
“La momentul acesta nu avem nicio estimare, vrem sã vedem exact cum sunã ordonanta prin care a fost modificat Codul fiscal. Eu sper sã nu fim pusi în situatia în care sã ni se reducã din cotele defalcate pe care le primeam de la Ministerul de Finante pentru cã dacã se va întâmpla lucrul acesta, vom fi într-o situatie foarte delicatã. Nu vreau sã mã antepronunt pânã când cei de la Finante nu ne comunicã care vor fi modificãrile. Sper ca ele sã aibã o influentã pozitivã, nu una negativã”, a subliniat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
În schimb, primarul orasului Aninoasa, Nicolae Dunca, spune cã modificãrile aduse noului Cod Fiscal îi vor afecta bugetul local, care si asa este unul destul de sãrac.
“Normal cã ne afecteazã, ca pe orice administratie localã întrucât impozitul pe venit reducându-se, sumele care revin bugetului local o sã fie mult mai mici. Am înteles cã actualul Guvern face demersuri pentru ca în compensare, administratiilor locale sã li se aloce sume mult mai mari fatã de anii precedenti. În Aninoasa avem cam 900 de angajati din 4800. Destul de putini”, a spus Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa. Premierul Mihai Tudose, a promis cã primãriile care vor pierde bani de la buget în urma modificãrii Codului Fiscal vor primi compensatii de la bugetul de stat. Nu existã însã garantii cã la bugetul de stat vor exista sumele necesare.
Monika BACIU