10Fluturi din piatrã. Cine si-ar fi imaginat cã un fluture, o vietate atît de plãpîndã poate fi expusã si sub alte forme. Este vorba de fluturi scupltati din marmurã, un material dur, dar care exemplificã lucruri inspirate din naturã. Viziunea unor artisti plastici va fi pusã în luminã în Parcul Central din petrosani unde zilele acestea are loc o expozitie ineditã, în premierã. Iliopous Iorgos, este artist plastic si a venit tocmai din Grecia la invitatia lui Cristian Ianza, care a pus bazele unei expozitii de scuplturã în piatrã.

”Am venit un grup de artisti plastici din diferite tãri, si am venit din Grecia. În primul rînd am trãit în România 40 de ani dupã care m-am repatriat, dar în fiecare an am posibilitatea de a participa la aceste tabere care se organizeazã în diferse locuri din România. Anul acesta am venit în România si acum douã sãptãmîni am participat la un alt simpozion de sculpturã internationalã din Blaj organizat de un coleg de-al nostru si acum la invitatia colegului nostru Cristian Ianza am venit sã organizeze primul simpozion din orasul Petrosani care meritã pentru a da posibilitatea oamenilor sã poatã sã vadã cum se lucreazã o lucrare de artã plasticã. Sã vadã cum se începe si unde se ajunge, pentru cã majoritatea vãd un bolovan si nu nu stiu ce facem cu bolovanul acesta. Cred cã acest simpozion joacã rolul de a aduce oamenii cît mai aproape de artisti plastici contemporani”, spune Iliopoulos Iorgos, sculptor.

10-1Artistul spune cã pentru ca marmura sã prindã o formã este nevoie de multã muncã, dar si de inspiratie. Cel mai prielnic loc care îi inspirã pe artisti este natura.

”Ca material, marmurã, este consideratã regele materialelor, adicã este cel mai nobil material, se lucreazã putin mai greu decît piatra, dar trebuie avutã foarte mare grijã unde se taie. Pentru cã o datã tãiat si se pierde o bucatã de marmurã nu se mai poate repara. Spre exemplu unii îsi fac macheta în lut, care este considerat un material ajutãtor, dupã care vin si transpui macheta la dimensiunea mare. Altii fac o schitã. Eu am o schitã, ca titlu încã nu l-am denumit, dar  are o formã de fluture, de pasãre, adicã o chestie de cum concepe artistul si unde vrea sã ajungã. Lasi privitorul sã vinã si vadã si sã îsi închipuie el ce vrea sã reprezinte artistul respectiv”, a mai spus sculptorul grec.

Iliopous Iorgos sculpteazã de peste 50 de ani. Pasiunea pentru aceastã artã si-a descoperit-o încã din copilãrie si instinctele nu l-au înselat. A urmat cursurile de specialitate în România.

10-2”De 50 si ceva de ani sculptez, de cînd am terminat facultatea, am fost la 60-70 de simpozioane în Italia, Bulgaria. Aceste simpozioane au posibilitatea de a apropia oamenii, adicã te simti în largul tãu, nu ai un orar, artistul trebuie sã fie lãsat sã creeze în momentul în care crede cã are inspiratie, adicã dacã nu ai inspiratie nu poti sã fortezi treaba pentru cã se vede si la lucrare. Din cauza asta artistul se simte liber si are posibilitatea sã facã lucrãri de dimensiuni mari, adicã sã poatã fi puse oriunde. Fiecare copil are niste vise. Unul vrea sã fie doctor, altul vrea sã fie arhitect, noi am cãzut sã fim artisti plastici. Încã de copil am fost si am terminat scoala  primarã, am dat examenul si am intrat la scoala medie de arte plastice în Bucuresti unde am fãcut patru ani, apoi am intrat la Facultatea de arte Plastice Nicolae Grigorescu. Am terminat în 1965. De atunci sculptez în continuu”, mai spune Iliopous Iorgos.

Operele de artã pot fi admirate pe parcursul a zece zile în parcul central din municipiul Petrosani. Sculpturile vor rãmîne la Petrosani, iar administratia localã va decide unde le va amplasa.

Monika BACIU