C ele mai multe termocentrale pe cărbune se vor închide până în anul 2025.

În județul Hunedoara mai funcționează termocentrala Paroșeni, după ce în vara acestui an termocentrala Mintia a fost închisă, în urma unui cumul de factori. Investițiile asumate de Guvern prin PNRR, document adoptat deja de Comisia Europană prevăd ca, atunci, să avem instalate noi capacități pe gaz de 1.300 MW și în regene­rabil de cel puțin 3.000 MW.
“Primul element de reformă are ca scop eliminarea treptată a centralelor electrice pe cărbune și lignit până în 2032. Legea privind decarbonizarea și legislația secundară aferentă care stabilește calendarul pentru dezafectarea capacității totale instalate de cărbune și lignit intră în vigoare până la 30 iunie 2022. O capacitate totală instalată pe bază de cărbune și lignit de 3.780 MW va fi dezafectată până la 31 decembrie 2025”, arată documentul.
Închiderea centralelor pe cărbune se va face în etape. Astfel, calendarul stabilește ca, la finalul acestui an, să raportăm dezafectarea a 1.695 MW în centralele electrice pe cărbune. Următorul termen asumat este trimestrul patru al anului 2022.
Următorul termen este trimestrul 4 2025, când România va trebui să raporteze că o putere instalată totală de 3.780 MW în centrale pe cărbune (și huilă și lignit) a fost dezafectată.
Potrivit PNRR, capacitatea închisă în centralele pe cărbune va fi suplinită prin noi unități pe gaz (inclusiv în cogenerare) și prin regenerabile.
Monika BACIU