Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a discutat cu Paula Pîrvãnescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, în vederea redirectionãrii unor investitori. La nivelul ministerului, secretarul de stat si-a propus sã realizeze si Catalogul Investitorului. Din acest catalog, investitorii vor putea afla informatii legate de zonele în care îsi pot reloca afacerile. Oficialul si-a arãtat deschiderea pentru promovarea municipiului Petrosani si a întregii Vai a Jiului. Secretarul de stat s-a aflat la Petrosani, la sfârsitul sãptãmânii trecute.
Aceasta a discutat cu reprezentantii administratiilor locale din Valea Jiului cu privire la posibilitãtile pe care le oferã zona potentialilor investitori. Dezideratul primarului municipiului Petroani este de a dezvolta localitatea astfel încât modul de viatã al cetãtenilor sã fie în concordantã cu cele din statele europene. Iar pentru acest lucru este nevoie si de investitori.
“M-am întâlnit cu doamna secretar de stat Paula Pârvãnescu, care este la Ministerul Întreprinderilor Mici si Mijlocii. A fost o întâlnire la care au fost prezenti, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, si colegii primari din Valea Jiului. Eu, în ceea ce priveste Petrosaniul am prezentat câteva avantaje competitive, în ceea ce priveste posibilitatea venirii unor investitori aici. Avem o zonã industrialã la fosta preparatie Livezeni, de 11,5 hectare, care este teren la cota 0, se poate construi acolo, este ecologizat printr-un program fãcut cu finantare de la Banca Mondialã, cu toate avizele de la Mediu si tot ceea ce presupune o astfel de operatiune pentru cã este foarte important pentru un investitor ca terenul pe care vine sã facã o investitie sã fie ecologizat cu acte în regulã. Am prezentat câteva avantaje competitive ale Petrosaniului, cum ar fi existenta fortei de muncã si calificatã, dar si o fortã de muncã care este disponibilã si în urma acestor restructurãri din minerit, dar si ca urmare a faptului cã pensionarii din Valea Jiului sunt relativ tineri, cei care ies la pensie la 45 de ani si care au habar despre tehnicã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Un plus în atragerea investitorilor îl constituie si faptul cã drumurile care fac legãtura cu Valea Jiului, în special, cu municipiul Petrosani sunt modernizate sau în curs de modernizare.
“Am subliniat si faptul cã deja existã douã cãi de acces foarte bune cãtre Valea Jiului, drumul DN 66 de la Simeria la Petrosani, dar si de la Petrosani la Târgu Jiu. S-a finalizat, în mare parte asfaltarea Defileului ceea ce este un mare avantaj pentru noi. Pe de altã parte, faptul cã Valea Jiului este la o distantã relativ egalã de mari poli urbani, cum ar fi Cluj, Timisoara, Craiova, poate fi, de asemenea, un avantaj competitiv. De asemenea, avem o universitate, avem patru colegii dintre care si tehnice si care pot sã pregãteascã aproape în orice domeniu, fortã de muncã pentru un posibil investitor sau investitori care doresc sã vinã în Petrosani”, a mai spus sursa citatã.
Mai mult, edilii mizeazã si pe celelalte facilitãti, conexe, pe care le oferã localitatea. Avem cel mai mare spital din Valea Jiului, existã scoli care pot specializa muncitori în diferite meserii, dar existã si posibilitãti de petrecere a timpului liber.
“Nu de neglijat au fost si ceea ce înseamnã conditiile pe care le oferã orasul, atât din punct de vedere social, ceea ce înseamnã educatie, sãnãtate, infrastructurã, dar si în ceea ce înseamnã petrecerea timpului liber, reteaua de baze sportive, bazinul de înot, dar si ceea ce înseamnã domeniul schiabil pe perioada iernii. Sunt o serie întreagã de avantaje pe care Petrosaniul le-ar putea prezenta în raport cu alte localitãti din zona noastrã”, a mai spus primarul municipiului Petrosani.
Anul trecut, un investitor privat a deschis o halã de productie. Acest lucru reprezintã un plus valoare si o notã de încredere pentru alti potentiali investitori care vor sã vinã sã dezvolte afaceri la Petrosani.
“Este un plus faptul cã anul trecut a mai venit un investitor si le-am si explicat despre acest lucru, despre faptul cã existã disponibilitate, fortã de muncã care ar dori sã se angajeze într-o astfel de unitate. Domnii de la minister si-au luat toate informatiile si urmeazã un catalog al zonelor pretabile pentru investitii, nu numai strãine, ci si românesti, dar acum vorbim stric de Petrosani si Valea Jiului. a fost pentru prima datã când am vãzut o implicare foarte serioasã în ceea ce înseamnã posibilitatea directionãrii cãtre Valea Jiului a unor investitori”, a mai precizat primarul din Petrosani.
Municipalitatea de la Petrosani le poate oferi facilitãti investitorilor, însã acestea în concordantã cu Codul Fiscal.
“Putem sã oferim ceea ce prevede legea, pentru cã nu putem sã dãm alte facilitãti pentru cã nu ne lasã Consiliul Concurentei, însã noi avem si o hotãrâre de Consiliu prin care putem sã dãm niste redevente foarte mici pentru investitorii care vor sã construiascã si sã facã locuri de muncã la Petrosani”, a mai spus Iacob-Ridzi. La Petrosani, edilii au realizat si o platformã prin care potentialii investitori pot afla mai multe informatii legate de halele, terenurile disponibile sau de facilitãtile oferite.
Oficialii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au dat dovadã de deschidere totalã în ceea ce priveste dezvoltarea Vãii Jiului prin redirectionarea unor investitori în zonã.
Monika BACIU