Noul an scolar va începe în Petrosani dupa reguli noi. Se ia în calcul folosirea spatiilor din salile de sport, dar si ca, la gradinita, sunt aproximativ 200 de copii care nu vor avea locuri, din cauza distantarii sociale.
Directorii de scoli si gradinite de la Petrosani sunt gata de noul start, dar cu mari precautii. Niciun cadru didactic nu va lua decizii, decat dupa ce se va sfatui cu comitetul de parinti. La licee si scoli gimnaziale, elevii vor învata jumatate la scoala si jumatate on-line, pe rand. „Din toamna, vrem sa mergem în sistemul hibrid, în contextul în care vom face grupe în fiecare clasa. Cate doua saptamani, va veni o grupa efectiv la scoala, iar cealalta grupa sta acasa si urmareste ora on-line. Vom folosi si salile de sport, dar vrem sa împartim imaginar în 4 sectoare sala, pentru cei din clasele mici. Analizam aceasta problema, ca sa fie în siguranta, elevii si profesorii”, a spus Alexandru Lautaru, director Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani.
Pentru elevii din clasele a VIII-a si a XII-a scoala va fi obligatorie în salile de clasa, pana sunt cu totii în siguranta. Dar deciziile se vor lua, la nivel local, în functie de evolutia cazurilor de COVID în zona.
Din pacate, la gradinita e si mai dificil. Asta, pentru ca prescolarii nu prea pot sa poarte masca, trebuie sa doarma, sa manance, sa se joace. Asa se face ca aproximativ 170 de micuti nu prea vor avea loc în sali. „De anul acesta, grupa mare este obigatorie prin lege. Atunci, prioritate vor avea copiii de grupe mari si, în functie de locurile ramase libere, vom lua si grupele mici. Presiunea pe care o avem din partea parintilor, însa, este pentru copilasii de 3, 4 ani. Pentru ei va trebui sa gasim o solutie. Cautam solutii si pentru distantarea paturilor, asa încat sa asiguram toate conditiile. Daca ni se va aproba de la Minister înfiintarea unor grupe noi, atunci va fi în regula”, a adaugat si Lucia Muntean, profesor coordonator Grîdinitele cu program prelungit din Petrosani.
Întalnirea a avut loc la sediul Primariei din Petrosani, iar cei care au participat au convenit ca, din aceasta toamna, vor creste simtitor si costurile pentru fiecare scoala. În unitatile de învatamant se va tine cont de distantarea sociala, de probleme ce apar pe parcurs, de copiii si profesori care se pot îmbolnavi, dar si de faptul ca clasele se vor împarti în doua: unii care învata on-line si altii care sa învete la scoala.
Diana Mitrache