Cu nu mai putin de 38 % s-au redus veniturile la primãria din Petrosani, iar municipiul din Valea  Jiului este în top în ce priveste reducerea cheltuielilor.
Asta a însemnat cã s-au tãiat bani de investitii, dar existã riscul sã nu poatã  fi plãtiti însotitorii, ori  persoanele cu handicap.  Primarul Tiberiu  Iacob Ridzi spune cã a prezentat aceastã situatie la o întâlnire la care a fost cu premierul Viorica Dãncilã si cã acum îsi pune sperante în rectificarea din varã. „Cel mai concludent exemplu este cã, pe noul buget pe 2019, ni s-a promis o cotã de 60% din impozitul pe venit, care sã vinã la bugetele locale. Pe primele 3 luni ale anului 2019, cotele au venit tot de 41,75% asa cum a fost în 2018. Nu ni s-a dat 60% din IV si am solicitat acest lucru,  pentru cã nu este nici corect si nici normal sã încasãm mai putin decât scrie legea bugetului national”, a explicat edilul.
Primarul din Petrosani a cerut sã primeascã bani, pentru cã a tãiat cât s-a putut din cheltuieli, dar persoanele cu handicap sunt în pericol sã nu mai ia bani, în timp ce si constructorii au cerut majorãri la toate contractele, pentru cã au fost nevoiti sã majoreze salariile, odatã cu cresterea venitului minim la 3.000 de lei în acest domeniu. „Am cerut la rectificare sã se tinã cont de echilibrarea bugetelor din TVA sau din alte surse, pentru cã ni s-au dat acesti 60% pe hârtie din IV, dar ni s-a dat si sarcina de a plãti 100% indemnizatiile persoanelor cu handicap. Pe hârtie bugetul se închide cu aceste sume, dar niciodatã nu vom putea încasa 100%. Nu o sã avem bani sã putem sã plãtim pânã la sfârsitul anului ceea ce ni s-a dat ca responsabilitate. Este o problemã care trebuie rezolvatã la urmãtoarea rectificare. O altã problemã ridicatã a fost cea a Ordonantei 114. În principiu e vorba despre firmele care lucreazã în constructii si faptul cã salariul minim este de 3000 de lei. Douã aspecte care afecteazã în mod direct bugetele locale. Unu la mânã, toate contractele pe care le-am avut în derulare sau contractare au trebuit sã fie majorate cu diferenta de manoperã de la salariul minim de 2153 la 3000 de lei. Pe lângã acest lucru, impozitul pe venit la aceste firme practic este zero. Nu se mai ia impozit pe venit la cei care lucreazã în constructii si atunci bugetul local e afectat din douã directii. Este o chestiune care trebuie sã o reglementeze Guvernul si sã ne dea aceastã diferentã de bani”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Toate sperantele primarilor sunt în rectificarea de buget de unde toti asteaptã sã primeascã banii necesari. Altfel, spre finalul anului, nu vor mai fi deloc bani în buget.  Premierul Viorica Dãncilã a spus chiar cã va fi o rectificare pozitivã de buget  în aceastã varã.

Diana Mitrache