Petrila ar putea deveni un fel de arcã a lui Noe. Un investitor ar vrea sã realizeze aici un centru pentru salvarea animalelor sãlbatice si exotice. Orasul Petrila ar putea bifa o premierã la nivel local. Aici ar putea fi amenajat un parc dendrologic. Solicitarea vine din partea unei persoane care are în intentie realizarea unui astfel de loc. Acum, edilii vor sã afle si pãrerea cetãtenilor.
“Vin din nou inaintea cetãtenilor orasului Petrila pentru o dezbatere publicã privind concesionarea în urma unei scrisori de intentie adresatã institutiei de cãtre o societate, a parcului pensionarilor, care doreste sã amenajeze un parc dendrologic. Prin aceastã dezbatere doresc sã ne spuneti punctul de vedere al dumneavoastrã pentru ca mai apoi consiliul local sã hotãrascã. Precizez cã o parte din teren si fosta popicãrie s-au concesionat cãtre aceastã societate”, scrie Dorin Curtean, viceprimarul orasului Petrila, pe Facebook. Edilii spun cã în zonã ar exista ceva specii de plante deosebite, însã persoana care vrea sã realizeze investitia va mai planta si alti arbori.
“E o doamnã de la un ONG care vrea sã facã un parc dendrologic. Aceasta a concesionat fosta popicpãrie si terenul de sport, iar acum ar vrea sã realizeze un parc dendrologic. Sunt arbori care se încadreazã pentru a face parte dintr-un parc dendrologic, dar vrea sã mai aducã si alte plante sau pãsãri”, a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
De cealaltã parte, initiatorii acestui proiect vin cu argumente care sã îi convingã pe petrileni.
“Parcul Pensionarilor din Petrila meritã mai mult! Deci, lãsând deoparte pãrerea celor dezinteresati sau a acelora care stiu doar sã îl distrugã, haideti sã facem ceva pentru acest parc si sã sustinem un proiect ce sunã promitãtor. Sã spunem DA, cât mai repede, pentru Muzeul de Stiinte ale Naturii, Centrul de salvare si reabilitare al animalelor sãlbatice si exotice, deci pentru Parcul Dendrologic din Petrila”, spun cei de la Asociatia Junior Vet.
-
Înfiintarea unui Muzeu de Stiinte ale naturii (care va avea inclusiv o aripã impresionantã destinatã animalelor exotice)
2. Reabilitarea parcului existent (prin plantarea de specii autohtone de arbori si arbusti, crearea unui lac si a unor zone verzi cu sistem de drenaj natural) respectiv implementarea unor pasi prin care vom putea construi în timp un parc dendrologic (existã o faunã deosebitã în parc precum cotofene, codobaturi, pupeze, codrosi de munte, pitigoi, s.a.).
3. Înfiintarea unui observator de pãsãri si animale sãlbatice cu anexarea acestuia la un Centru de salvare si reabilitare animale sãlbatice si exotice (aici vor fi la îndemâna publicului si voliere cu pãsãri si mici animale sãlbatice care nu vor putea fi eliberate în naturã dar care vor servi ca ambasadori ai speciei din care fac parte).
4. Derularea unor proiecte specifice (Noaptea muzeelor, ora Pãmântului, workshopuri de stiintã si tabere de varã pentru copii, etc.).
5. Construirea unor mici locuri naturale de joacã pentru copii (cu elemente precum sfoarã, lemn, piatrã, nisip, plante, apã)
6. Construirea unui wildlife shop unde turistii vor putea cumpãra produsele centrului (ex.cãrti despre animale sãlbatice, tricouri, etc.) si a unui umbrar natural, unde adultii si vizitatorii vor putea petrece timp de calitate si bea o limonadã.
Reprezentantii asociatiei au în vedere înfiintarea unui muzeu al naturii care ar urma sã adãposteascã atât plante cât si diferite specii de animale, atât autohtone cât si exotice. Cei de la ONG mai sperã cã dupã ce parcul va deveni functional, la Petrila ar urma sã vinã undeva la 20 de mii de turisti. “Estimãm ca centrul (în special aripa de reptile) si muzeul sã aducã un minim de 10-20.000 de turisti în primele valuri de la deschidere, aceste realizãri contribuind semnificativ atât la bugetul local cât si la crearea unui punct turistic de mare valoare pentru orasul Petrila. Investitiile pentru aceste proiecte vor fi realizate din fonduri proprii, fonduri europene nerambursabile cât si din donatii si sponsorizãri (compania va avea anexat un ong pentru centrul de animale sãlbatice si exotice)”, mai spun cei de la ONG.
Monika BACIU