S cumpirile uriașe ale facturilor la energia electrică au determinat o parte a populației să ceară oprirea producției energiei pe cărbune.

Există deja o petiție semnată de aproximativ 25.000 de oameni, care cer interzicerea industriei pe cărbune, iar cei de la CEGH spun că acest lucru nu va fi deloc posibil.
Ne costă tot mai mult energia din cărbune. Facturile vor continua să crească în următorii 4-5 ani, avertizează Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Așa că tot mai mulți semnează petiția adresată președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a opri producerea energiei pe cărbune.
Doar că, așa cum spun cei de la Complexul Enegetic Hunedoara, nu este încă posibil așa ceva.
„Adevărul zilelor noastre ne arată că fără
energia pe cărbune greu am scoate-o la capăt. Nu vorbim de cea producă la CEH, pentru că, din păcate, noi, în sistemul energetic național suntem doar 1%, dar mare parte, undeva peste 20 % se produce la Complexul Energetic Oltenia și e clar că încă este nevoie de energia produsă de cărbune. Este poluantă, are costuri mari, dar se dovedește și că energia produsă pe alte surse este foarte scumpă. Pentru că avem prețuri pe MWatt/h și de 800 de lei și 900 de lei, pe energia hidro sau eoliene”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Inițiatorii petiției spun că „în jurul anului 2030, adică în maxim zece ani, ne vom afla într-un mo­ment în care schimbările climatice vor fi deja dincolo de controlul uman.
Schimbările climatice reprezintă un proces complex de modificare pe termen lung a
elementelor climatice (temperatură, precipitaţii, creşterea frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteo extreme etc.). Acestea sunt cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană. Efectele lor au determinat dezechilibre în atmosferă şi au favorizat declanşarea efectului de seră”.
Diana Mitrache