O mana de oameni din Petrosani traiesc cu ce arunca populatia la ghena de gunoi, adica din deseurile de plastic. Nu castiga mult, dar reusesc sa supravietuiasca din indolenta celor care habar nu au ca gunoiul ar trebui colectat selectiv. Impartiti pe sectoare si cartiere, fiecare sta pe langa cate un loc de colectare a deseurilor si asteapta sa duca cineva gunoiul.
Asa trece ziua si, la final, se aleg cu bruma de bani din care traiesc de ani buni. Ziua incepe dimineata devreme, fie ploaie, fie soare. Isi iau caruciorul gol, peste care arunca sacii cumparati de la un second hand, iar apoi iau drumul printre blocuri.
Pe Marian l-am gasit intre blocuri in zona centrala a orasului. Era 12, dar deja avea doi saci plini cu sticle. Singura lui munca, e sa le ia din container, sa le stalceasca sub bocanci ca sa incapa mai multe si sa astepte urmatorul locatar.
„Ma trezesc de dimineata si vin aici. Astept sa vina oamenii. Cum arunca gunoiul, cum ma uit sa vad daca au sticle. Inainte adunam si cartoane, dar acum numai PET. Scot 40, 30, sau 50 de lei in zilele bune. Nu dau in cap, muncesc si din asta traiesc cu mama si tata. Nu e usor, dar nu murim de foame si de 4 ani m-am obisnuit sa fac asta”, spune Marian Liteanu, unul dintre oamenii care traiesc din vanzarea PET-urilor.
Omul spune ca e varianta cu care reuseste sa supravietuiasca, el si parintii lui. Pe Marian il vezi cat e ziua de lunga cu un carucior de butelii pe care urca 3, sau 4 saci de PET-uri. Le cara dupa el si, la finalul zilei, cumpara de mancare.
Nu e mare castigul si asta o recunosc si cei care lucreaza la centrele de colectare a deseurilor. „Un sac din acela are 20, 30 de kg, iar noi cumparam kilogramul cu 50 de bani. Cartonul e 10 bani. Vin 5, 6 sau 7 oameni zilnic, care traiesc din asta”, a precizat Adriana Negoe, angajata la centrul de colectare din Colonia Petrosani.
Si Primaria din Petrosani are un centru de sortare al deseurilor de carton sau plastic, insa, pentru ca aici nimeni nu primeste bani, nici nu au marfa. Responsabilii de aici spun ca aduna putine deseuri si asta pentru ca oamenii nu colecteaza selectiv deseurile.
„In ultimele doua saptamani, nici un balot de PET-uri nu am adunat. Doar carton si hartie am reusit sa adunam cam 3 baloti”, a spus Mircea Borca, angajat al centrului de colectare selectiva al deseurilor din Pertrosani.
Primaria din Petrosani a initiat un proiect de colectare selectiva a deseurilor. Investitia a fost de un milion de euro, insa la container ajung tot deseuri amestecate.
Nici campaniile de informare, nici containerele colorate, nu au invatat populatia cum sa depoziteze deseurile, iar asta nu este decat in avantajul adevaratilor
sortatori de deseuri, care traiesc din asta pe langa ghenele de gunoi.
Diana Mitrache