A vem șanse pentru a atrage turiștii în Valea Jiului, iar aceasta este o alternativă pentru toată zona noastră. O spun investitorii în turismul de iarnă, care au dezvoltat domeniile schiabile și care susțin că vara se poate face la fel, pe biciclete. Iar asta nu e tot, pentru că, numai în vestul Văii Jiului peste 300 de peșteri spectaculoase.
Deja sunt conturate la Straja câteva trasee de biciclete pe pârtiile care vara nu mai au altă utilitate. Și asta aduce turiști, mai ales că telegondola de aici poate fi folosită pentru a susține și o bicicletă în partea în care se pun schiurile. Iar traseele sunt spectaculoase și urmează să fie dezvoltate în viitorul apropiat.
„Noi avem acum un plan pentru viitor ca, în Valea Jiului, să facem cam 600 de km de trasee pe golurile de munte. O bună parte sunt deja practicabile, dar sperăm ca, în câțiva ani, să reușim să le și unim. Și, de ce nu?, dacă acum mulți zic că Straja este un rai al schiorilor, de ce să nu credem și să nu visăm la un rai al bicicletelor?”, a spus Emil Părău, administrator al domeniului schiabil Straja.
Și, ca lucuruile să meargă bine, toți primarii trebuie să se gândească la un plan comun. Să li se alăture oamenii de afaceri și localnicii, momârlanii autentici, care să ofere un prânz bun la munte. „Marele avantaj e că parcurgi mulți km într-o zi. E frumos și pe jos să te duci. Avem trasee foarte frumoase, dar și pe bicicletă este grozav. Să mergi într-o zi 40-50 de km este ceva de vis. Și noi încercăm să punem în valoare stânele din zonă, așa încât să poți lua prânzul cu momârlanii și să nu umbli că mâncare în traistă, rucsac. Că la ei mâncăm sănătos și dezvoltăm și afacerișle locale, tradițiile locului”, mai spune Emil Părău.
Cheile Urzicarului se află pe un traseu descoperit de puțin timp și, după amenajarea unei casacade de acolo, turiștii vin cu sutele într-o zi. „Sper să înțelegem noi, investitorii și primarii din Valea Jiului, că numai împreună putem face ceva deosebit și că trebuie să punem în valoare nu Straja, nu Parângul, ci toată Valea Jiului. Turistul vrea să vadă, într-o perioadă scurtă, multe lucruri. Dau exemplu cascada Valea Mării, de care nici localnicii nu știau și, spre bucuria mea, am văzut că, cu mulți voluntari și o investiție mică, s-a reușit să amenajăm acest traseu. Și, dacă înainte 500-600 de oameni o vedeau pe parcursul unui an întreg, acum au fost 600 și într-o singură zi”, a mai spus Emil Părău, administrator al domeniului schiabil Straja.
Mai sunt peșterile o atracție încă neștiută de mulți oameni. Emil Părău a dat exemplul Peșterii Bolii, dar și cele nedescoperite încă, în zona de vest a Văii Jiului. La Câmpușel, pe celebrul Drum al lui Băsescu, sunt peste 300 de peșteri de corali, unele mai spectaculoase ca altele, iar pe biciclete este numai bine să fie văzute.
Toate acestea sunt planuri discutate cu oamenii de afaceri, cu primarii și cu momârlanii, care să se unească și să vrea să participe la viața turistică a zonei, după ce mineritul nu va mai fi.
Diana Mitrache