A fost o adevărată sărbătoare sub pământ, la Peștera Bolii, unde sute de oameni au ajuns duminică, la Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Aici au ales rangerii să sărbătorească această zi, într-un loc care s-a dovedit a fi pe placut celor veniți de peste tot din țară.
Cele pete 30 de grade Celsius au fost lăsate în urmă, de cei care au ajuns duminică la Peștera Bolii. La o adâncime apreciabilă, sub muntele pe care se află cetatea dacică de a Bănița, în Peștera Bolii atmosfera era întregită de luminile ce dau culoare adâncului. Iar rangerii spun că au ales acest loc tocmai pentru că este unul spectaculos.
„Noi sărbătorim în fiecare an, în ultimul week-end din august, ziua ariei protejate. Suntem la a V-a ediție pe care, pe obicei, o ținem la peștera Bolii, ori la Cheile Băniței. Ne place în Valea Jiului, ne pălac aceste obiective ușor de găsit, cum sunt peștera Bolii și Cheile Băniței. Sunt obiective din ce în ce în ce mai vizitate și vrem să le promovăm. Dar, trebuie să fie un turism de masă controlat”, a spus Alin Alimpesc, director la Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Rangerii au oferit intrarea gratuită, tururi ghidate fructe și sucuri naturale și activități pentru copii.
„Vin pentru prima dată aici. Suntem din zonă, din Simeria, dar nu am ajuns niciodată aici și am zis că merită, măcar o dată, în viață”, a spus o vizitatoare.
„Mi-a plăcut tot ce am văzut în peșteră. Eu am făcut servici aici, pe ruta Simeria- Pertroșani și nu am fost niciodată. Dar cum, la pensie, mergem”, a completat un alt vizitator.
„Este foarte frumos. A fost și o prezentare. Normal, era pentru copii, dar am stat și noi și am ascultat ce au spus rangerii. Venim din Sibiu”, au spus alți turiști.
„A fost spectaculos. Peștera are ceva special. Diferit față de altele e faptul că are un spațiu mare, întins și frumusețea și grija pe care o au oamenii de aici. Este iluminată fantastic. Fabulos. Venim din Mureș și avem în plan să facem mai multe vizite aici”, au spus alții.
„E frumos, interesant. Multă lume. Eu vin din Timișoara”, a adăugat un alt turist.
„Vrem să punem în evidență importanța reliefului carstic și a peșterilor de pe suprafața parcului și vrem să conștientizăm publicul despre importanța obiectivelor naturale”, a completat Radu Popa, specialist în domeniul educației ecologice, care le-a fost ghid tuturor celor care l-au urmat într-un tur al peșterii.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului Ciocolovina are specific, așa cum spun rangerii, relieful carstic și cetățile dacice. Dar îmbină armonia naturii, cu tradițiile păstrate de localnici.
„Încă sunt localnici care trăiesc pe teritoriul parcului, ca și în urmă cu sute de ani. Aici se vede bine cum se armonizează activitatea oamenilor cu natura. Specifice sunt și creșterea animalelor, în bordeie, în care se țin animalele. Sunt și peste 400 de peșteri cartate. Nu este permis și posibil accesul în toate. Peștera Bolii este singura peșteră vizitabilă, pentru turismul de masă. În celelalte se face doar cercetare științifică, speologică, cu avizul administrației parcului și cu autorizație de la Ministerul Mediului”, a mai spus Alin Alimpesc.
Peștera Bolii este situată în partea de nord a orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la bază și 10 m înălțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevărate săli spațioase. Formațiunile de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 de m galeria coboară doar 3 m. La ieșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.

Diana Mitrache