Conducerea Complexului Energetic Hunedora este la București, iar ministrul Energiei spune că Mintia se poate trece pe gaz.
De altfel, Virgil Popescu a și dat sursele de finanțare, însă, sindicatele din energie spun că este imposibil și că totul este doar un vis de neîndeplinit. Între timp, pentru Mintia, România riscă infringementul.
Ministrul Virgil Popescu le-a spus celor de la CEH să treacă Mintia pe gaz și le-a vorbit și despre sursele de finanțare. Asta, pentru că termocentrala, neavând instalații care să se conformeze la mediu, nu mai poate fi pornită, cu tot ce implică asta, din punct de vedere social. „Orice entitate care deține un activ funcțional energetic, poate accesa fondul de modernizare. Noi avem la Ministerul Energiei mai multe axe de finanțare tocmai pentru această tranziție la energia vedre. Avem fondul de modernizare care, pentru perioada 2021 – 2027, are 6 miliarde de euro. Avem încă un miliard trei sute, prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență și mai avem și bugetul anual al UE PE 2021 – 2027, iar problema este că trebuie să înțeleagă că trebuie retehnologizată Mintia pe gaz și nu mai merge așa”, a arătat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Sindicatele de la Mintia îl contrazic pe ministrul energiei, pe care îl învinuiesc de lipsa de implicare și de faptul că școlile și oamenii îngheață la Deva. „Păi dacă are bani pentru retehnologizare, eu aș întreba de ce nu a avut bani ca să aducă un tren de cărbuni, ca să nu mai oprim noi Mintia. Asta, pentru că nouă ne cam lipsea doar un tren pe săptămână. Și, dacă are bani pentru retehnologizare, de ce nu a făcut asta din 4 noiembrie 2019 de când este la Ministerul Energiei? Cred că e o gogoașă servită acum, când acest cartof fierbinte a ajuns pe masa domniei sale și nu știe cum să jongleze și cum s mai mintă opinia publică”, a replicat Cristian Iștoc, lider sindical la Mintia.
Mii de oameni din Deva sunt fără căldură de săptămâni bune, școlile s-au mutat în on-line, iar spitalul s-a descurcat cu surse alternative. Totul, pentru că termocentrala de la Mintia a fost oprită.
Prefectul de Hunedoara a susținut și el că problema poate fi tranșată, pentru că angajații CEH sunt plătiți de AJOFM Hunedoara.
„Trebuie să facem acum ceva, ca să nu avem probleme în 10 mai, când trebuie să dăm salariile. Am discutat și cu domnul ministru, vom pune pe tapet, până la finalul acestei săptămâni, un plan de reorganizare clară a CEH. Nu avem altă soluție. Acum trebuie să dăm perspectivă viitorului Văii Jiului și vedem ce soluție ce se va găsi la Mintia, dar trebuie să gândim clar: Deva nu este adversarul Văii Jiului și Valea nu este adversarul Devei”, a mai spus și Petru Călin Marian, prefectul județului Hunedoara.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a spus că la CEH energia se produce foarte scump și se vinde ieftin, iar acest colos industrial nu și-a plătit deloc certificatele de carbon, de când este în insolvență, dar și datoria legată de ajutorul de stat acordat ilegal.
Diana Mitrache