Consiliul Serviciilor Publice Salvamont a centralizat activitatea pe trimestru III al acestui an, trimestru corespunzãtor perioadei de vârf a sezonului de varã, a celor 34 de structuri salvamont locale si judetene din cele 24 de judete cu zonã turisticã montanã din România.
În statisticã intrã si posturile de salvare montanã locale din Valea Jiului, respectiv Petrosani, Lupeni si Uricani, dar si Serviciul Judetean Salvamont Hunedoara.
Astfel, serviciile publice salvamont au asigurat asistenta de salvare montanã cu un numãr de 250 – 550 de salvamontisti, zilnic, în zonele montane cu afluentã turisticã mare, pe traseele turistice alpine si în punctele medicale si de interventie ale posturilor si bazelor salvamont. În aceastã perioadã salvamontistii au fost solicitati sã intervinã la 1.437 actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical , actiuni în care au fost salvate peste 1.604 persoane. Dintre acestea , 352 de cazuri au fost predate pentru transport cãtre unitãtile medicale specializate, serviciilor SMURD sau de Ambulantã terestre , iar 9 cazuri celor aero. Un procent de aproape 70 % dintre actiuni au fost anuntate prin Dispeceratul National Salvamont, direct sau redirectionate prin Serviciul Unic de Urgentã 112, iar restul fiind anuntate direct echipelor salvamont. Au fost primite peste 3.791 de apeluri prin care se solicitau informatii despre zona montanã, dintre acestea, 1.489 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont, restul de 2.292 apeluri fiind fãcute direct structurilor salvamont locale sau judetene. În total, peste 5.400 de persoane au beneficiat direct de sprijinul echipelor salvamont din întreaga tarã , fãrã a lua în calcul miile de participantii la concursurile organizate pe munte si asistate de serviciile salvamont . De asemenea, au fost realizate peste 12.000 de actiuni specifice de patrulare si asigurare a asistentei de salvare montanã în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfãsurãrii unor evenimente sportive sau de alta naturã în zona montanã.
- Gânju