Primăriile marilor orașe din Regiunea Vest au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră – în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a aprobat și publicat, astăzi, 10 decembrie 2024, Ghidul solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte aferent Intervenției Regionale privind decongestionarea traficului, în cadrul PR Vest. Apelul beneficiază de un buget total în valoare de 43,55 milioane euro.
Proiectele vor putea fi depuse începând cu data de 15 ianuarie 2025, ora 12:00, până în 15 noiembrie 2025, ora 12:00.
Intervenția vizează rezolvarea problemelor generate de trafic la nivelul municipiilor reședință de județ și totodată facilitarea tranziției către un sistem de transport urban sustenabil. Programul Regional Vest finanțează investiții în infrastructura rutieră pentru decongestionarea traficului, creșterea calității aerului și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, după cum urmează:
modernizarea, reabilitarea și construirea de noi drumuri de legătură și variante ocolitoare;
lucrări de construire, modernizare și/sau reabilitare a podurilor, pasajelor, nodurilor rutiere;
construirea de pasarele pietonale și/sau pentru biciclete, în scopul creșterii siguranței în trafic;
măsuri de siguranță rutieră și de accesibilizare pentru persoanele cu cerințe de mobilitate speciale;
crearea de aliniamente de arbori, apărări de maluri și consolidări de versanți, investiții suplimentare pentru protecția infrastructurii create față de efectele manifestărilor meteorologice extreme;
amenajarea de piste pentru cicliști și trasee pietonale în cadrul investițiilor în infrastructura pentru decongestionarea traficului, precum și construirea sau modernizarea stațiilor de transport public.
Pot accesa finanțare primăriile municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest, individual sau în parteneriat cu consiliile județene, pentru proiectele la care zona de intervenție este situată atât pe teritoriul ambelor unități administrativ-teritoriale, respectiv în parteneriat cu primăriile din Zona Urbană Funcțională, cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului reședință de județ.
Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro, iar valoarea maximă – 20 de milioane de euro. Contribuția proprie a solicitantului la finanțarea investiției va fi de 2%.
Alina Mina