Bazinul din Petroșani a fost deschis acum un deceniu, iar copiii au sărbătorit momentul printr-un concurs. Peste 1.500 de copii au urmat cursurile de înot aici și toți cei prezenți la eveniment au subliniat importanța sportului în dezvoltarea copiilor și nu numai.
Bazinul de înot didactic de la Petroșani a fost primul deschis în Valea Jiului, iar aici vin să ia cursuri de înot sute de copii. Au venit și sâmbătă dimineața, la o întrecere dedicată celor care, de puțin timp, au învățat să înoate. Și fiecare a crezut în șansa lui de fi cel mai bun la categoria lui de vârstă. „Am învățat aici să înot cu plute și baghete. Nu e greu”, mi-a spus unul dintre copiii care se pregătea de competiție.
„Și eu tot așa am învățat să înot și făceam câte două ture, dus-întors și nu e așa greu”, a completat o altă fetiță. Iar alta nu era lămurită de ce, dacă știe atât de bine să înoate, a fost depășită de prietenele ei: „Eu știu bine să înot, dar nici nu înțeleg cum Ema a luat locul 2 și pe primul loc e Simona. Nu înțeleg, că eu fac demult înot”.
Copiii sunt competitivi, iar antrenorii lor spun că important este că vin aici, lasă orice altă preocupare și se dezvoltă frumos. „Înotul este recomandat de la orice vârstă și este foarte benefic din toate punctele de vedere și fizic și mental, chiar dacă este un sport independent. Dar până la urmă, copiii fac și socializare”, a spus Alin Kontoș, antrenor la acest bazin.
Bazinul de la Petroșani a fost finalizat acum 10 ani, iar de atunci, copiii au venit mereu să învețe să înoate. Sunt printre ei inclusiv copii cu dizabilități, care au reușit astfel să își învingă orice teamă.
Toți sunt acum încurajați și de părinți. „Le dezvoltă foarte bine organismul. Eu am adus-o și pe fiica mea aici să învețe să înoate, pentru că acest sport îi ajută și mental și fizic. Ea are și o dizabilitate și atunci putem să o corectăm prin înot. Așa că am ales să îmbinăm utilul cu plăcutul”, a precizat o mămică venită să își încurajeze fetița.
„Este un moment aniversar. Se împlinesc 10 ani de când a fost inaugurat acest bazin. Iar pe parcursul acestor ani, la acest bazin au învățat să înoate peste 1.500 de copii, ceea ce este un lucru extraordinar și au trecut pragul acestui bazin peste 40.000 de oameni”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. „Bazinul a devenit un spațiu nu doar pentru copiii care învață să înoate. Ei și-au creat foarte multe prietenii aici. Au învățat să iubească înotul și avem copii care au terminat seria și știu să înoate, dar nu pleacă. Preferă să vină în continuare alături de copii”, a adăugat și Erika Preda, director Clubul Jiul Petroșani.
Bazinul de la Petroșani poartă acum numele înotătorului Avram Iancu care a făcut istorie în lume, grație perseverenței lui de a înota și a doborî recorduri la înot, în Canalul Mânecii, pe Dunăre, ori în Marea Neagră, sau Lacul Balaton.
„Sunt o grămadă de copii care au învățat să înoate la acest bazin. Instructorii își fac foarte bine treaba. Sunt foarte multe grupe, ceea ce pe mine nu poate decât să mă bucure.  În urmă cu 7 ani, bazinul de înot a fost redenumit cu numele meu, lucru care mă onorează și aș vrea să fac un îndemn către cei de aici: dacă tot avem acest bazin, haideți să îl folosim!”, a conchis Avram Iancu.

Diana Mitrache