Actualitate

Peste 36.000 de lei, amenzi în turismul hunedorean, date de ITM

Hotelurile și motelurile care cazează turiști pe perioade scurte din Hunedoara nu sunt toate conforme. Nu respectă legislația muncii, atunci când vorbim de angajatori, iar asta le-a adus amenzi de peste 36.000 de lei. ITM a avut o campanie prin care a verificat unitățile de cazare de la noi.

Au fost efectuate 72 de controale în domeniile relațiilor de muncă şi securității și sănătății în muncă, la hoteluri, pensiuni și moteluri. Inspectorii ITM spun că au constatat un număr total de 64 deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere a neconformităților constatate şi respectarea prevederilor legale.
În cadrul acestor controale, s-au aplicat un număr total de 51 de sancțiuni contravenționale, din care 40 de avertismente şi 11 amenzi în cuantum de 36.500 lei.
În cadrul acţiunilor de control, inspectorii de muncă au verificat modul în care sunt întocmite contractele individuale de muncă, timpulu de muncă și munca suplimentară, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de salariaţi, repausuri periodice, munca de noapte, dacă angajații sunt plătiți şi dacă se respectă securitatea şi sănătatea în muncă în acest domeniu.
Au fost verificate starea centralelor termice, lifturile şi alte echipamente similare; modul de organizare a intervenţiei în caz de pericol grav şi iminent, dar și dacă sunt desemnați lucrători care aplică măsurile de prim ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, trusele de prim ajutor, dar și dacă angajații au efectuat controlul medical şi psihologic.
Inspectorii d emuncă au dat și termene pentru remedierea acestor nereguli.
Diana Mitrache