Din cele peste 200 de interventii pe care le-au fãcut salvatorii montani din Straja, mai bine de jumãtate au fost complexe si a fost nevoie de transportarea rãnitilor cãtre spitale. Afluxul mare de turisti face ca Straja sã se situeze pe primul loc în privinta interventiilor la accidente.
În fiecare an, în zonele montane din judet ajung circa 85 de mii de turisti aratã un raport întocmit de Serviciul Public Judetean Salvamont Hunedoara, iar pentru siguranta acestora salvatorii au de îndeplinit si o serie de misiuni ce nu au legãturã cu activitatea de salvare. Statistica Salvamont Hunedoara mai aratã cã Statiunea Straja se situeazã pe primul loc în ceea ce priveste numãrul interventiilor la accidente.
”Cel mai mare numãr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Straja, unde, datoritã aglomerãrii suprafetei schiabile, se produc majoritatea accidentelor si unde ar trebui sã ne concentrãm eforturile pe viitor împreuna cu proprietarii de pârtie pentru prevenirea lor”, spun salvatorii montani.
28 de voluntari
Serviciul Salvamont Lupeni se bazeazã pe aportul a 28 de salvamontisti voluntari. Ar fi nevoie ca mãcar o echipã de salvatori sã fie încadratã cu contract de muncã spune seful serviciului, totodatã si vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din România.
”Am avea nevoie de minim o echipã angajatã, iar la ora actualã pe Serviciul Public Salvamont Lupeni nu existã nici un angajat. Un schimb este compus din sase salvatori, deci am avea nevoie de minim sase angajati. Pot sã vã spun cã de la începutul sezonului si pânã astãzi am avut peste 200 de interventii. (…) Am tot discutat cu Departamentul pentru Situatii de Urgentã (DSU) încât sã se gãseascã o solutie clarã de deblocare a posturilor si bugetarea lor în vederea angajãrii a câte sase salvatori la fiecare serviciu public local sau judetean. Noi avem o structurã de salvatori voluntari atestati, cuspecializãri fãcute în strãinãtate, avem resursã umanã care poate fi invidiatã de foarte multe servicii din tarã”, a declarat George Resiga, vicepresedinte ANSMR.
Discutiile purtate cu DSU în privinta angajãrii salvatorilor sunt constructive apreciazã Resiga, astfel cã sunt sanse ca posturile sã fie deblocate.
Maximilian Gânju